Societatea civila romaneasca din Covasna solicita scoaterea vizelor pentru cetatenii moldoveni



Reprezentantii societatii civile romanesti din Covasna, care au participat, sambata, la Colocviul pe tema „Basarabia si Transilvania-Solidaritate romaneasca in istorie si contemporaneitate", au solicitat scoaterea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, transmite corespondentul NewsIn.

Directorul Centrului European de Studii Covasna - Harghita, dr. Ioan Lacatusu, a subliniat ca interdictiile instituite de catre autoritatile Republicii Moldova privind libera circulatie, aplicate cetatenilor romani, sunt in contradictie cu discursul proeuropean al acestora. Participantii la colocviu, organizat cu ocazia implinirii a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, si-au manifestat dezaprobarea si protestul fata de o asemenea atitudine.

De asemenea, se mai solicita autoritatilor romane scoaterea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova si construirea unei strategii de promovare a parteneriatului romano-roman intre Bucuresti - Chisinau - Cernauti si adoptarea initiativei legislative potrivit careia detinutii politici romani din Transnistria, decorati de presedintele Romaniei cu ordinul „Steaua Romaniei", sa befecieze de drepturile cuvenite fostilor detinuti politici romani.

În cadrul aceleiasi intalniri, persoanele prezente au cazut de acord sa solicite autoritatilor statutului roman solutionarea problemei redobandirii cetateniei romane de catre romanii basarabeni care au detinut aceasta cetatenie si au fost deposedati abuziv de catre autoritatile sovietice in urma pactului Ribentrop - Molotov, prin care teritoriul romanesc dintre Prut si Nistru a intrat in componenta Uniunii Sovietice.

Centrul Eclesiastic de Documentare Mitropolit „Nicolae Colan", Fundatia Nationala „Neamul Romanesc" si Redactia Revistei „Veghea" au organizat, sambata, un simpozion sub titlul „Basarabia si Transilvania. Solidaritate romaneasca in istorie si contemporaneitate", la care au participat reprezentanti ai societatii civile romanesti din Covasna.

 

Interlic