Guvernul american cheama moldovenii la votare



Sate din Moldova vor fi invadate in urmatoarele sapte zile de tineri activisti in tricouri albe pe care scrie "Hai la vot". O echipa de 20 de activisti s-a pornit vineri dimineata din Chisinau pentru a convinge sateni din raionul Orhei sa mearga la votul din 5 aprilie, transmite Info-Prim Neo.

Acest proiect de promovare a democratiei prin participare la vot este finantat de guvernul american. Oleg Bursuc, coordonator de program in cadrul Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX), spune: „Noi avem periodic activitati cu nuante de educatie electorala. Încercam sa promovam importanta votului, sa aratam care sunt rezultatele pozitive ale unui vot bine gandit si care pot fi riscurile unui vot automat, sau indiferent, atunci cand alegatorul nu are suficienta informatie despre candidati".

"Noi implementam un program de educatie electorala si nu un program de agita tie electorala", a subliniat seful echipei celor 20.

Programul prevede si consultari acordate partidelor in ceea ce priveste promovarea mesajului lor printre alegatori.

Potrivit lui Oleg Bursuc, in aceasta campanie sunt implicate in jur la 60 de persoane, separate in echipe de 4-8 activisti, care vor desfasura actiuni de convingere a electoratului in sate din jurul oraselor Balti, Causeni, Comrat, Orhei, Soroca si Ungheni.

Oleg Bursuc spune ca aplica diferite metode pentru a le explica alegatorilor importanta participarii la votare: tinerilor le distribuie pliante, discuta cu alegatorii mai in varsta, iar administratiilor locale le acorda consultatii pentru a organiza cat mai eficient procesul electoral.

IREX este principala organizatie non-profit din Statele Unite ale Americii care s-a specializat in administrarea programelor ce tin de consolidarea societatii civile, viabilitatea structurilor independente de informare in masa, d ezvoltarea invatamintului superior si a resurselor Internet in Statele Unite ale Americii, Europa, Eurasia, Orientul Apropiat si Asia.

 

Info-Prim Neo