Pacientii nu resimt inca efectele activitatilor anticoruptie din domeniul sanatatii



O patrime dintre activitatile prevazute de Planul Preliminar de Tara (PPT) in domeniul sanatatii inca nu au fost finalizate. Întarzierile amana crearea efectelor pozitive ale activitatilor desfasurate. Sondajele demonstreaza ca, deocamdata, perceptia pacientilor cu privire la coruptie in sistemul de sanatate nu s-a imbunatatit, transmite Info-Prim Neo.

Aceasta este una dintre concluziile raportului de monitorizare privind implementarea PPT, prezentat marti, 10 februarie, de organizatiile neguvernamentale care fac parte din Alianta Anticoruptie. Raportul cuprinde rezultatele monitorizarii pentru trimestrul patru al anului 2008 si este ultimul raport lansat de societatea civila.

58% din activitati (15 la numar) au fost realizate in totalitate. 15% sau patru activitati se afla in proces de realizare, in limitele timpului prevazut. Printre acestea se numara elaborarea standardelor si protocoalelor clinice, adoptarea cadrului normativ nece sar pentru realizarea drepturilor si responsabilitatilor pacientului privind accesul la informatie, instruirea in procurari.

Totodata, o patrime sau sapte din activitati depasesc termenele prevazute. Sunt in intarziere de 6-9 luni activitati precum: mecanismul de protectie a avertizorilor de integritate, legislatia cu referire la raspunderea medicilor si crearea paginilor electronice a institutiilor medico-sanitare. Cea mai mare parte a acestor activitati in intarziere necesita schimbari legislative si institutionale, care nu depind doar de Ministerul Sanatatii (MS), dar si de alte institutii publice, private si profesionale.

Maria Badan, coordonator in cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) , organizatie care a monitorizat realizarea PPT in sistemul sanatatii, a spus ca au fost facuti pasi foarte importanti in domeniu, insa mai este mult de lucrat. Totodata, este important ca monitorizarea din partea societatii civile sa continue, a mentionat Maria Badan. Potrivit acesteia, MS a fost, in mare parte, o institutie deschisa, ceea ce nu se poate spune despre alte institutii medicale. Aplicarea tehnicii „clientul misterios" in 24 de institutii medicale a demonstrat ca institutiile nu sunt intotdeauna deschise, in special cand este vorba de planificarea unei vizite la medic sau transferul de la un medic de familie la altul, a precizat Badan.

Potrivit unui sondaj realizat de Transparency International , 60,4% din respondenti considera ca fenomenul coruptiei este larg raspandit in institutiile medicale. Numarul acestora nu s-a modificat esential de la inceputul realizarii PPT (68,9%), avand in vedere marja de eroare de 4%.

Conform datelor exit poll-urilor, in institutiile medicale mai mult de jumatate din pacienti, atat din spitale clinice, cat si din centre ale medicilor de familie, nu sunt familiarizati cu standardele si protocoalele clinice. Unui numar mare de pacienti nu li s e asigura spatiu privat de examinare in timpul consultatiei medicale.

Prin PPT, Guvernul R. Moldova si-a asumat sa continue, cu sustinerea Corporatiei Provocarile Mileniului (MCC), reformele de reducere a coruptiei in cinci domenii. Cu acest scop, Guvernul RM a beneficiat de asistenta in valoare de 24,7 mln USD din partea Guvernului SUA. Masurile prevazute de PPT urmau a fi realizate in perioada 2007-2008. Activitatea Aliantei Anticoruptie de monitorizare este parte a Programului „Consolidarea Capacitatilor de Monitorizare a Societatii Civile in Moldova", implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED). Programul este finantat de MCC si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in cadrul PPT.


www.info-prim.md