PPT are un impact pozitiv asupra sistemului judecatoresc privind prevenirea si combaterea coruptiei



Planul Preliminar de Tara (PPT) are un impact pozitiv asupra sistemului judecatoresc privind prevenirea si combaterea coruptiei. Majoritatea actiunilor anticoruptie prevazute de PPT si puse in sarcina Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) si a Ministerului Justitiei (MJ) au fost indeplinite, se mentioneaza in ultimul raport de monitorizare a implementarii PPT, prezentat marti, 10 februarie, de catre Alianta Anticoruptie, transmite Info-Prim Neo.


Raportul cuprinde rezultatele monitorizarii pentru ultimul trimestru al anului 2008 si este ultimul raport lansat de societatea civila.

„Majoritatea actiunilor prevazute de PPT au fost indeplinite. CSM si MJ au depus un efort enorm si au dat dovada de vointa profesionala in a implementa aceste actiuni si de dorinta pentru a petrece reforme esentiale in sistemul judecatoresc", a declarat Valeriu Zubco, presedintele Agentiei pentru Sustinerea Învatamantului Juridic a Organelor de Drept „EX LEGE", organizatie neguvernamentala care a monitorizat primul capitol al PPT - consolidarea capacitatilor sistemului judecatoresc in combaterea si prevenirea coruptiei. Agentia a monitorizat 30 de institutii judiciare.

Valeriu Zubco a mentionat in special schimbarile care au avut loc in instantele-pilot si anume judecatoriile Rezina, Ungheni, Comrat si Curtea de Apel Chisinau. „În cele trei instante de prim nivel lucrarile de modernizare au fost deja finalizate si azi celelalte instante privesc cu invidie schimbarile care s-au produs, de exemplu, la Judecatoria Comrat, care se afla anterior intr-o stare deplorabila", a mentionat Valeriu Zubco. Printre succese trecuta in revista de acesta se numara si implementarea Sistemului de Distribuire Automatizata a Cauzelor, care functioneaza deja in doua instante. De asemenea, MJ a initiat modificari la codurile de procedura penala si civila privind inregistrarea audio/video a sedinte lor de judecata. Astazi in instantele-pilot acest lucru se efectueaza deja. Au fost create si functioneaza pagini web ale Curtii Supreme de Justitie (CSJ) si ale curtilor de apel, unde cetatenii au posibilitatea sa se familiarizeze cu dosarele puse pe rol, data si ora sedintelor de judecata, precum si hotararile deja redactate. Totodata, pe pagina CSJ sunt publicate si hotararile adoptate de CEDO in cazurile contra R. Moldova.

Totodata, „EX LEGE" a constatat ca o serie de actiuni nu au fost realizate complet, termenul fiind deja depasit. Este vorba de crearea paginii web a instantelor judecatoresti, dotarela instantelor-pilot cu echipament de inregistrare si soft de transcriere s.a. Hotararile judecatoresti sunt publicate doar partial pe paginile web a curtilor de apel si, desi toate instantele sunt asigurate cu calculatoare, multi judecatori continua sa scrie hotararile pronuntate cu pixul. Guvernul intarzie sa aprobe conceptul de finantare adecvata a justitiei in scopul asigurarii independentei financiare a sistemului judiciar, iar Parlamentul - modificarile la codurile de procedura.
În urma unui sondaj, „EX LEGE" a constatat ca in unele instante, cauzele sunt repartizate la discretia presedintelui sau vicepresedintelui, dar nu aleatoriu. De asemenea, agentia a constatat ca nivelul de salarizare scazut este unul din factorii principali care genereaza coruptia din sistem. Aceasta cauza a fost indicata de 96% din judecatorii chestionati. 39,7% din judecatori au spus ca fenomenul este generat de lipsa de integritate si rezistenta a judecatorilor. 19,2% au invocat interventia politicului in activitatea cotidiana a judecatorilor, iar 11,9% au reclamat coruptia sistemica la numirea in functie a judecatorilor.

„Atat rezultatele pozitive, cat si cele negative denota ca mai este mult de facut pentru a avea un sistem judecatoresc de care sa ne mandrim", a concluzionat presedintele ̶ 2;EX LEGE". În opinia lui, monitorizarea sistemului de catre societatea civila trebuie sa continue pentru ca reforma sistemului judiciar nu a luat sfarsit inca.

Prin PPT, Guvernul R. Moldova si-a asumat sa continue, cu sustinerea Corporatiei Provocarile Mileniului (MCC), reformele de reducere a coruptiei in cinci domenii. Activitatea Aliantei Anticoruptie de monitorizare este parte a Programului „Consolidarea Capacitatilor de Monitorizare a Societatii Civile in Moldova", implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED). Programul este finantat de MCC si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in cadrul PPT.

www.info-prim.md