Cine spune ca eforturile depuse de societatea civila nu dau rezultate?



Trei angajati ai Regimentului „Scut" din cadrul CGP mun. Chisinau, au fost sanctionati disciplinar pentru abaterile comise de la legislatia in vigoare.

Amintim, ca la data de 29 ianuarie 2009, politia a primit un apel telefonic despre anumite incalcari a ordinii publice din fata Procuraturii Generale. Sositi la fata locului fortele de ordine, fara a patrunde in esenta faptei, l-au retinut si condus in Comisariatul de politie al sectorului Rascani pe Anatolie Matasari, care desfasura un protest.

În urma finalizarii anchetei de serviciu initiata pe acest caz, s-a constatat ca desi in actiunile protestatarului erau unele elemente neesentiale, ce atentau la ordinea publica, angajatii RPS „Scut", Iurie Cernusec, Artur Chiaburu si Iurie Erizanu, in timpul verificarii apelului despre incalcarile invocate, au admis abateri de la prevederile Codului de etica si deontologie al politistului, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 481 din 10.05.2006, a Legii nr. 416 din 18.12.1990 cu privire la politie, a Statutului serviciului de patrulare si santinela a politiei, aprobat prin ordinul MAI nr. 157 din 26.07.1994, precum si a Legii nr. 26 - XVI din 22.02.2008 privind intrunirile.

Drept rezultat, in conformitate cu ordinul ministrului afacerilor interne, Iurie Erizanu a fost sanctionat disciplinar cu mustrare, iar Iurie Cernusec si Artur Chiaburu cu avertisment.

Ministerul Afacerilor Interne va intreprinde si in continuare masurile necesare privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului, asigurarea ordinii publice si va reactiona promt la toate incalcarile savarsite de angajatii sai.

Sursa: http:/www.curaj.net