Vizita de studiu in cadrul proiectului "Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza"



La data de 4 februarie 2009, Daniela Murgulet, coordonatorul proiectului "Scolii Viitorilor Profesori de Limba Engleza" a efectuat o vizita de studiu la Centrul de Zi „Speranta" din Chisinau, asociatie lider in domeniul reabilitariii si integrarii sociale a persoanelor cu nevoi speciale. Scopul Centrului de Zi „Speranta" este de a dezvolta un sistem de servicii in sprijinul copilului cu dizabilitati, a familiilor lor si altor prestatori de servicii in vederea respectarii dreptului si valorificarii potentialului fiecarui copil. Daniela Murgulet, coordonatorul proiectului "Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza" a facut cunostinta cu serviciile Centrului de Zi „Speranta", activitatile promovate pe parcursul ultimilor 4 ani de activitate, programul de informare, instruire, consultanta si advocacy a centrului. Dna Viorica Cojocaru, director executiv al Centrului de zi „Speranta" a donat AO „Centrul pentru Educatie Continua"o serie de reviste, printre care se numara si Parinti pentru Parinti, revista practica pentru parinti care educa copii cu dizabilitati, Inclusiv Eu, biuletin informativ in sprijinul educatiei incluzive in Moldova (9 numere a cite 3-15 exemplare), Inclusiv Eu, lucrare bazata pe diverse articole srcise de specialisti care s-au impartasit experienta in domeniul incluziunii educationale.

Publicatiile sus-mentionate urmeaza a fi repartizate participantilor "Scolii Viitorilor Profesori de Limba Engleza" in timpul seminarului „Instruire continua pentru personalul ce activeaza in case de copii si in centre pentru copiii cu dizabilitati". Acesta seminar va fi promovat de Nicolae Ciocan, coordonator de program, Centrul de zi „Speranta" pe data de 20 februarie 2009 in incinta Universitatii de Stat „A. Russo" din Balti. În cadrul vizitei de studiu a fost discutat planul seminarului si sursele de referinta. De subliniat ca seminarul are drept scop informarea participantilor despre serviciile si activitatile Centrului de zi „Speranta", promovarea tolerantei, respectului si intelegerii fata de copiii cu dizabilitati, sensibilizarea viitorilor profesori fata de problemele copiilor cu dizabilitati si promovarea conceptiei educatiei incluzive.

În urma discutiilor purtate cu reprezentantii Centrului de Zi „Speranta" s-au stabilit si alte tangente intre activitatile si serviciile prestate de aceste asociatii si a fost preconizata colaborarea pe viitor a acestor doua asociatii in organizarea taberelor si scolilor de vara. Respectiv 2 studenti, participanti la editia a doua a "Scolii Viitorilor Profesori de Limba Engleza" ar putea activa in calitate de voluntari organizind activitati extracurriculare in limba engleza pe parcursul taberei de vara pentru copiii cu dizabilitati care va fi organizata de Centrul de Zi „Speranta" in vara anului 2009.

Vizita de studiu la Centrul de Zi „Speranta" a fost o vizita de documentare care a contribuit la transferului de cunostinte si experienta intre doua organizatii cu un nivel diferit de dezvoltare, iar cunostintele practice pe care dna Daniela Murgulet le-a obtinut datorita consultantei in intocmirea contractelor de angajare si contractelor de prestare a serviciilor, de exemplu, vor contribui la imbunatatirea si extinderea activitatilor promovate de A.O. "Centrul pentru Educatie Continua".

Aceasta vizita de studiu face parte din activitatile desfasurate in cadrul proiectului "Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza" implimentat de A.O. "Centrul pentru Educatie Continua" gratie unui grant oferit de Ambasadei SUA prin intermediul Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice.
"Scoala Viitorilor Profesori de Limba Engleza" a fot lansata cu scopul de a promova pricipiile educatiei civice si a sociatatii civile prin educatia nonformala si de a contribui la dezvoltarea profesionala a viitorilor profesori de limba engleza. Proiectul a fost implimentat in parteneriat cu Catedra Limba Engleza, Facultatea Limbi si Literaturi Straine, Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Balti, Scoala de tip Internat pentru Copii Orfani si Copii Ramasi fara Îngrijirea Parintilor din mun. Balti si Centrul de zi "Speranta" din Chisinau.

http://www.comunicate.md