frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Copii discriminați în acces la un centru de divertisment

Unii copii nu au acces la un centru de divertisment, dintr-un mall din capitală pentru că Regulamentul de securitate conține prevederi discriminatorii.

La 4  aprilie 2016, Asociația Obștească Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD) de comun cu Asociația Promo-LEX au depus o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, cu privire la pretinsa discriminare pe criteriu de dizabilitate și stare de sănătate în acces la bunuri și servicii destinate publicului.

Potrivit informațiilor din sesizare, acest agent economic prestează mai multe tipuri de servicii de divertisment pentru copii. La intrarea în labirintul pentru copii sunt afișate regulile de securitate, care printre alte informații, conțin sintagma “Este admisă intrarea copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani, care nu suferă de boli psihice, infecțioase sau boli cronice”.

Petiționarii consideră această prevederea discriminatorie, iar plasarea informației date într-un loc public atât de aglomerat duce la propagare stereotipurilor discriminatorii în raport cu persoanele cu dizabilități.

Potrivit lui Vitalie Meșter, directorul executiv al CAJPD : “Copiii cu dizabilități și cei cu boli cronice au drepturi egale cu ceilalți copii, și se pot bucura de toate serviciile oferite copiilor. Dizabilitatea mentală a unui copil nu poate să aducă atingeri vieții și sănătății sale și ale altor copii, care de asemenea beneficiază de același servicii de agrement, dacă prestatorul de servicii asigură condiții de acomodare rezonabilă.  Nu are o  justificare obiectivă și rezonabilă excludere copiilor cu boli cronice din cercul beneficiarilor serviciului de agrement prestat, fiindcă boala cronică (diabetul zaharat, obezitatea etc.) nu prezintă un pericol pentru sănătatea celor din jur, ea nu este infecțioasă. Prin urmare excluderea acestor copii din circuitul beneficiarilor de servicii de agreement constituie o discriminare directă pe criteriu de dizabilitate și stare de sănătate în acces la bunuri și servicii destinate publicului.”

"Decizia Consiliului vine să atenționeze antreprenorii că prevederile Legii 121 sunt aplicabile și companiilor în activitatea pe care o realizează, chiar dacă aceasta este privată. În procesul de elaborare a unor regulamente specifice, ar fi recomandabil ca companiile să solicite avizul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Acest lucru este necesar pentru a preveni includerea unor prevederi discriminatorii", susține Vadim Vieru, avocat Promo-LEX.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității prin decizia sa pe cauza 406/16 din 24 mai 2016 și adusă la cunoștința petiționarului la 15 iulie 2016, a constat discriminarea directă pe criteriu de dizabilitate și stare de sănătate în accesul la bunuri și servicii destinate publicului conform art. 1 și art.2 coroborat cu art. 8 lit. f) din Legea nr. 121 privind asigurarea egalității.

Asistența juridică a fost acordată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros-Moldova.  

Pentru mai multe detalii, contactați:  Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 060280980, Tel./Fax (+373 22) 450024, e-mail: pr@promolex.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola