LADOM este ingrijorata ca Parlamentul nu se grabeste sa stabileasca data alegerilor



ladom23122008.jpgLiga pentru Apararea Drepturilor Omului (LADOM), membra a Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte (Coalitia 2009), a lansat marti, 23 decembrie, primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2009. Organizatia este ingrijorata de faptul ca Parlamentul nu se grabeste sa stabileasca data alegerilor, transmite Info-Prim Neo.

Presedintele LADOM, Paul Strutzescu, a declarat ca in procesul de organizare a alegerilor au fost inregistrate atat tendinte pozitive, cat si negative. Aspectele pozitive se refera la existenta unei stabilitati institutionale, a unui consens national de orientare europeana a R. Moldova, obtinerea unor facilitati de comert asimetric cu UE, promisiuni de aprofundare a relatiilor cu UE, conditionate de desfasurarea unor alegeri libere si corecte. Aspectele negative tin de restrictionarea accederii in Parlament a partidelor mici, raporturile tensionate dintre autoritatile publice centrale si cele locale, c ondamnarea Guvernului RM de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in unele aspecte ce tin de legislatia electorala. La acestea se adauga si imposibilitatea gasirii pana in prezent a unei solutii durabile a problemei transnistrene.

Potrivit analistului Ion Creanga, LADOM este ingrijorata in special de lipsa de transparenta a Parlamentului in ceea ce priveste numirea datei alegerilor parlamentare. „Pana in prezent nici un proiect de hotarare privind data alegerilor nu a fost inregistrat in calitate de initiativa legislativa si nu este inclus in ordinea de zi a legislativului, fapt ce tine in suspans intreaga societate. Aceasta poate pune in intarziere planurile Comisiei Electorale Centrale (CEC) de organizare a activitatilor de ordin electoral”, a spus Ion Creanga. De asemenea, Parlamentul nu a manifestat o reactie adecvata la hotararea CEDO si recomandarile Comisiei de la Venetia referitoare la legislatia care pericliteaza drepturile elector ale.

LADOM este, de asemenea, ingrijorata de faptul ca unele partide au invocat restrictii la inregistrarea modificarilor statutare; mai multe persoane au fost citate, retinute, anchetate si sanctionate pentru participarea la intruniri cu caracter politic. Îngrijorare a trezit si adoptarea Legii privind verificarea titularilor si candidatilor la functii publice de catre Serviciul de Informatii si Securitate.

Totodata, LADOM constata ca autoritatile centrale s-au implicat in actiuni cu substrat electoral, care ar submina autonomia si democratia locala, resursele financiare din bugetul de stat au fost distribuite pe criterii politice, iar CEC a reactionat neuniform la actiunile cu caracter electoral organizate de diferite partide. Totodata, a fost inregistrata o revigorare a activitatii partidelor, dar si a mass-media. Acestora din urma li se recomanda sa reflecte evenimentele in mod obiectiv, echidistant.

Raportul LADOM prezinta constatari facute in urma observarii comportamentului organelor electorale, autoritatilor publice, mass-media si partidelor politice in perioada preelectorala. Informatiile au fost colectate de 37 observatori pe termen lung si sase coordonatori regionali. Monitorizarea a fost efectuata in lunile octombrie-decembrie 2008.

Codul electoral prevede ca alegerile deputatilor in Parlament se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului (mandatul expira la 7 martie 2009). Data alegerilor Parlamentului se stabileste prin hotarare a Parlamentului cu cel putin 60 de zile inainte de ziua alegerilor.

www.info-prim.md