Cadrul legal anti-coruptie este imperfect, reclama Transparency International- Moldova



Cadrul legal anti-coruptie este imperfect, sustin expertii organizatiei Transparency International (TI) – Moldova. Lilia Carasciuc, directorul executiv al organizatiei, considera ca legile adoptate in ultimii doi ani prezinta un pas inainte in prevenirea si combaterea coruptiei. Totusi, in unele din acestea nu sunt luate in consideratie standarde internationale si nu se acorda atentie suficienta mecanismului de implementare, transmite Info-Prim Neo.

În special, Legea cu privire la conflictul de interese da o interpretare eronata a notiunii de „conflict de interese” si „interes personal”. Astfel, reiesind din definitie, nu interesul personal poate afecta indeplinirea atributiilor de serviciu, dar viceversa: indeplinirea functiei poate influenta interesele personale. De asemenea, legea expune intr-un mod ingust categoriile de persoane apropiate, netratand nepotii, nanasii si altii drept persoane apropiate.

Legea privind codul de conduita a functionarului public nu prevede obligativitatea denuntarii abaterilor de la cod si sanctionarea pentru nedenuntarea acestora. Legea nu obliga conducatorii sa aplice masuri concrete pentru implementarea codului. Clauza privind cadourile creaza premise pentru raspandirea coruptiei mici – ea permite functionarilor publici sa accepte cadouri/favoruri de o valoare exagerata (in limita unui salariu minim) si nu stabileste cat de frecvent acestea pot fi acceptate.

Legea cu privire la prevenirea si combaterea coruptiei, spre deosebire de conventiile internationale, ingusteaza lista categoriilor de persoane care cad sub incidenta acesteia. Ea expune confuz asa-numitele „fapte de comportament coruptional”, expune eronat normele ce tin de prevenirea legalizarii veniturilor obtinute ilicit etc.

Legea privind partidele politice stabileste o limita exagerata a donatiilor de la o singura persoana, creand conditii pent ru formarea unui Parlament care reprezinta preponderent interesele celor bogati. Ea nu asigura obligativitatea publicarii datelor privind donatorii mari, ce creaza temei pentru extinderea coruptiei politice.

Potrivit TI – Moldova, aceste momente impedica prevenirea si combaterea eficienta a coruptiei in Republica Moldova si impun perfectionarea continua a cadrului legal anti-coruptie in 2009.

www.info-prim.md