Terapia ocupationala va fi extinsa in institutiile curative de sanatate mintala



somato_logo.jpgAplicarea terapiei ocupationale in institutiile de reabilitare a persoanelor cu probleme de sanatate mintala a fost pusa in discutie, vineri, la Balti, in cadrul conferintei de evaluare a proiectului „Ergoterapia***, un pas eficient spre reabilitare in sanatatea mintala", derulat de Asociatia locala „SOMATO".

Conferinta s-a desfasurat la Spitalul de psihiatrie din Balti, evenimentul reunind medici-psihiatri, specialisti in psihologie, reprezentanti ai ministerului Sanatatii, ai administratiei publice locale si ai sectorului asociativ.

Presedinta Asociatiei „SOMATO", Jana Chihai, a mentionat ca in cadrul programului au fost elaborate, in premiera, mai multe studii in domeniul sanatatii mintale si regulamente ce tin de organizarea terapiei ocupationale in institutiile de sanatate mintala din Moldova. În cadrul proiectului au fost lansate 15 cabinete de terapie ocupationala si reabilitare vocationala in doua spitale de psihiatrie si alte trei asemenea servicii in centre comunitare din Ungheni, Balti si Chisinau.

Sefa Sectiei servicii medicale publice a Ministerului Sanatatii, Aliona Serbulenco, a mentionat in cadrul conferintei ca sanatatea mintala este una dintre prioritati in sanatatea publica. Ministerul Sanatatii va sustine deschiderea mai multor centre comunitare de sanatate mintala. Scopul acestor centre este reintegrarea sociala a pacientilor, astfel incat autoritatile vor incuraja extinderea acestor servciii care vin in sprijinul sistemului de sanatate publica, a spus  Aliona Serbulenco.

Doctorul habilitat in stiinte medicale, Anatol Nacu, specialist principal al ministerului Sanatatii, a mentionat ca autoritatile si donatorii externi intentioneaza sa extinda serviciile comunitare de sanatate mintala in fiecare raion, unde vor fi deschise astfel de centre. „În acest sens, mi se pare o experinta foarte reusita proiectul derulat de Asociatia „SOMATO", a mentionat Nacu.

Proiectul „Ergoterapia, un pas eficient spre reabilitare in sanatatea mintala", finantat de Directia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare, a fost lansat in februarie, anul trecut, urmand sa fie finalizat in ianuarie, anul viitor.

În prezent, in R. Moldova functioneaza doua spitale de psihiatrie, cinci internate psihoneurologice si trei centre comunitare de sanatate mintala.

Potrivit datelor oficiale, in R. Moldova sunt inregistrate circa 94 mii de persoane cu probleme de sanatate mintala, dintre care 20 de mii sunt copii. În patru raioane din tara nu exista medici psihiatri  pentru persoanele adulte, iar in alte sapte raioane medicii psihiatri sunt in prag de pensionare.

*** ERGOTERAPIE - Tratarea unor boli fizice si psihice prin munca

# # #

Nota pentru editori: Asociatia „SOMATO" activeaza in domeniul sanatatii mintale din 1999. În 2004, Centrul de Sanatate Mintala „SOMATO", administrat de asociatia cu acelasi nume, obtine statut de institutie publica medico-sociala, fiind un model de servicii in domeniul sanatatii mintale.

Pentru informatii suplimentare referitoare la proiect,
va rugam sa o contactati pe Jana Chihai,
presedinta Asociatiei SOMATO
jchihai@somato.md
Tel: +/231/ 350-89