Nivelul respectarii drepturilor detinutilor in R. Moldova nu corespunde normelor internationale



ladom_logo.gifNivelul respectarii drepturilor detinutilor in R. Moldova nu corespunde normelor internationale si necesita o imbunatatire esentiala, au constatat juristii Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului.

Condamnarea ilegala, lipsa procesului echitabil, fabricarea dovezilor de invinuire, maltratarea de catre colaboratorii organelor de politie, neacordarea asistentei medicale necesare sunt cele mai frecvente incalcari ale drepturilor detinutilor despre care, condamnatii au sesizat juristii Centrului de Asistenta Juridica pentru Detinuti, in cadrul vizitelor efectuate in penitenciarele din Republica Moldova.

În urma vizitelor efectuate in penitenciare si a petitiilor receptionate de la detinuti si rudele acestora, juristii Centrului au acordat asistenta juridica in diverse aspecte din dreptul penal si procedura penala, dreptul locativ, dreptul familiei, dreptul civil, protectie sociala, etc. De la inceputul anului curent, juristii au examinat 130 de petitii parvenite de la detinuti si rudele acestora. În perioada mentionata, 300 de condamnati si rude ale acestora au beneficiat de consultatie din partea juristilor Centrului.
Începand cu luna februarie 2007, in cadrul LADOM activeaza Centrul de Asistenta Juridica pentru Detinuti, care este un program implementat cu suportul financiar al Comitetului Helsinki din Suedia. Acest program are drept scop sporirea accesului la justitie a populatiei din Republica Moldova si si-a propus urmatoarele obiective:
- promovarea (facilitarea) accesului la justitie a persoanelor aflate in detentie;
- cunoasterea de catre detinuti a drepturilor sale si caile legale de apel;
- informarea opiniei publice la nivel national si international referitor la situatia detinutilor in RM.
Poate sesiza Centrul de Asistenta Juridica pentru Detinuti orice persoana care se afla in detentie sau rudele acesteia prin intermediul unei petitii sau prin adresari directe la LADOM. Centrul de Asistenta Juridica pentru Detinuti ofera consultanta juridica gratis atit in scris cit si verbal si anume:
1. Consultanta la distanta (raspunsuri la petitiile, scrisorile detinutilor si a rudelor acestora);
2. Asistenta juridica rudelor detinutilor;
3. Consultanta juridica in institutiile penitenciare.
Juristii care activeaza in cadrul Centrului examineaza cazurile ce tin de: dreptul penal si procedura penala (tortura, tratamentul inuman, conditiile de detentie conform standardelor minime existente, procedura apelului, drepturile detinutilor, termenii de examinare); dreptul locativ (privatizarea ilegala); dreptul familiei (precedura divortului, decaderea din drepturile parintesti); dreptul civil (plata pagubei materiale); protectia sociala (plata pensiei de invaliditate, plata pensiei pentru limita de virsta).

Persoana de contact: Rima Placinta -Condratchi

Tel:(+373-22) 280512