Comunitatea din Sarata Galbena celebreaza bunele practici



20081107sarata_galbena_037m.jpgPrimaria comunei Sarata Galbena a desfasurat azi, 7 noiembrie 2008, Ziua Usilor Deschise. Sarata Galbena este una din cele 7 localitati decernate cu statutul Celei mai bune practici a anului 2008 in cadrul Programului Bunelor Practici.

Asta fiindca membrii comunitatii s-a reusit construirea unui stadion cu acoperire artificiala. „Pe acest stadion putem juca pe orice anotimp, este de o calitate extraordinara. Copii nostri sunt mai sanatosi. Mai mult, performantele noastre sportive ne-au adus faima chiar si peste hotarele tarii.”, a relatat presedintele FC "Petrocub” participantilor la Ziua Usilor Deschise.

Anume recunoasterea nationala a satului i-a impulsionat pe cetateni sa colecteze fonduri pentru a sustine activitatile sportive.
Entuziasmul locuitorilor i-a convins pe oficiali sa sprijine la randul lor aceasta initiativa comunitara. „Acolo unde exista parteneriate durabile intre agentii economici, ONG, cetateni, Administratia Publica Locala  se pot realiza lucruri bune, nu neaparat un stadion, poate fi orice altceva necesar comunitati obiecte de infrastructura sociala, economica.”, a subliniat primarul de Sarata Galbena, Stefan Vlas.

Cei prezenti la Ziua Usilor Deschise au asistat la o demonstratie de performanta sportiva a elevilor Liceului teoretic din localitate. Partea festiva a fost urmata de vizita la Centrul de Asistenta Sociala „Viitorul” si Azilul pentru persoane varstnice. Turul comunei a dezvaluit ca, gratie parteneriatelor sociale create, au fost implementate cu succes cel putin 18 proiecte de dezvoltare locala si au fost atrase fonduri in valoare de 30 milioane lei in localitate.

Ziua Usilor Deschise a avut loc cu sustinerea financiara a Directoratului de Institutii Democratice a Consiliului Europei si a Ambasadei Regale a Norvegiei in Romania si asigurarea logistica a Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Evenimentul este o componenta-cheie a Programului Bunelor Practici ale Autoritatilor Publice Locale din Moldova.
Evenimente similare  vor fi organizate in toate localitatile castigatoare lor pe parcursul lunii noiembrie curent. Amintim ca respectivele comunitati au fost selectate un juriu independent, desemnat de catre reprezentanti ai institutiilor nationale, ai asociatiilor de primari, ai autoritatilor publice locale, ONG-urilor, sponsori, oficiali ai Consiliului Europei din Chisinau si din Strasbourg. Ceremonia de Nationala de Premiere a castigatorilor si a participantilor la Programul Bunelor practici a avut loc pe 16 octombrie 2008 in cadrul Saptamanii Europene a Democratiei Locale.


Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org