"Dreptul la educatie este cel mai iubit si cel mai incalcat drept al nostru" afirma copiii



copii_drept_copil_atelier_noiembrie.jpg"Dreptul la educatie este cel mai iubit si cel mai incalcat drept al nostru”, afirma copiii din Grupul de lucru pentru monitorizarea drepturilor copilului in Republica Moldova.

Sincer. Cu cuvinte proprii. Exact. „Dreptul la educatie este cel mai iubit si cel mai incalcat drept al nostru”. Este una dintre afirmatiile care a exprimat vocea comuna a celor 25 de copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, reuniti in cadrul atelierului organizat, la Chisinau, incepand cu 5 noiembrie 2008, de catre de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

„Înainte eram indiferenta ce se intampla la scoala cu mine si cu unii colegi de-ai mei. De cand fac parte din grup, sunt pentru dreptate”, a povestit Valeria lucrul cel mai important care i s-a intamplat de cand a participat, in iulie, la prima intalnire a Grupului de Copii pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova. Iar Eugen continua: „Dupa ce am organizat cateva seminare despre drepturi in scoala, primarul din sat m-a intrebat cand sunt gata sa fac unul si la caminul cultural pentru mai multa lume”. Alina are si ea ceva de povestit: „Acasa, cand ne saturam de lucru, fratii mei imi zic: Alina, ia spune ce drept ni s-a incalcat, sa mergem sa ne odihnim sau sa ne jucam putin. Parintii zambesc si ne zic sa ne odihnim o ora”.

Împreuna cu micile istorii personale, copiii au adus cu ei la Chisinau fapte mai dramatice care se intampla in mod obisnuit in comunitatile lor. Despre cum, de exemplu, „unor profesori le place sa arate ca ei sunt stapani – daca parerea ta nu coincide cu a lor, incep a striga”. Sau, in acelasi timp, despre cum „multi elevi nu respecta invatatorii”. Ori despre cum „la noi chiar e interesant la lectii, doar ca laboratoarele nu au echipamente, iar fondul de carti in biblioteca este invechit”. Si despre cum „un baiat de clasa a 6-a si sora lui de-a 8-a sunt nevoiti sa lipseasca de la lectii, fiindca au de strans roada de pe camp”.

Aceste istorii colectate de copii, apoi prezentate, discutate si structurate cu ajutorul unor experti-adulti, contureaza situatia actuala privind modul in care este respectat dreptul copilului la educatie in Moldova. Acest drept a fost monitorizat de copii in baza unor indicatori adaptati pentru ei, care au fost elaborati in timpul atelierului precedent, din august 2008. Urmatoarea tema pentru acasa, pe care copiii urmeaza sa o indeplineasca pana la inceputul vacantei de iarna, este monitorizarea dreptului la protectie impotriva violentei.

Copiii reuniti in Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului au varste cuprinse intre 11 si 15 ani si reprezinta 12 regiuni ale tarii. Fiind deja la al treilea atelier de lucru, acesti copii incep sa se afirme ca experti in drepturile copilului, organizand, impreuna cu colegi de scoala, actiuni de pledoarie la nivel local sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului”.

Informatiile si istoriile colectate de copii vor face continutul viitoarelor Rapoarte ale Copiilor despre Respectarea Conventiei privind Drepturile Copilului in Republica Moldova.      

Initiativa „Copiii monitorizeaza respectarea propriilor drepturi” este realizata de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul acordat de Organizatia Suedeza „Salvati Copiii”, Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Moldova, Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si Fundatia SOROS Moldova.

Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturile Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie sa inceapa cu dreptul. Cu dreptul copilului”.

Informatii: Cezar Gavriliuc, Daniela Platon, Veaceslav Luca (CIDDC) – tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00.
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com. Web: http://www.childrights.md/