Politistul si cetateanul - pasi in intimpinare



siedo_logo.jpgCine formeaza imaginea politistului in societate? El insusi? Gura lumii? Dar noi, cetatenii, avem noi o parere proprie, suntem pregatiti cind ne confruntam pe viu cu politia?

La sigur, relatia dintre cetateni si politie are nevoie  de imbunatatire  din ambele parti. Cum? - iata intrebarea la care au  incercat sa gaseasca solutii tinerii cetateni din raioanele Straseni, Telenesti si Calarasi impreuna cu dirigintii si profesorii lor in cadrul unor lectii tematice si activitati extrascolare. Un rol aparte in activitati le-a revenit reprezentantilor politiei raionale care  au acceptat  provocarea printr-o deschidere totala.

Oamenii legii sunt  persoane-resursa in cadrul lectiilor, participa la  emisiuni radio si televizate in direct cu cetatenii, au decis sa deschida larg usile  comisariatelor raionale de politie pentru vizitatori, iar tinerii au putut insoti politistii de sector in misiune, activitatea fiind sugestiv intitulata „O zi politist". Pe linga acestea, elevii au participat la realizarea unor sondaje pentru a afla opinia cetatenilor despre serviciile politiei, au participat la unele activitati publice. Cea mai instructiva li s-a parut „Un mesaj pentru politia mea" cind in centrele raionale au afisat panouri  si au indemnat  cetatenii sa-si scrie opinia. Au avut ce discuta dupa aceea intr-un dialog cu reprezentantii politiei. Domnul Mihai Jacota, seful sectiei orasenesti Calarasi de politie, le-a facut o marturisire-compliment: „N-am mai avut  asa experienta. Încercasem si noi sa chestionam cetatenii in privinta lucrului nostru, caci vroiam sa stim exact ce  ar trebui schimbat, dar nu am primit raspunsuri atit de  complete, directe, sincere. Multumim".

Tinerii voluntari au fost ghidati atit de profesori din comunitatile locale cit si de reprezentantii Societatii Independente pentru Educatie si Drepturile Omului (SIEDO) din Chisinau care sunt si autorii proiectelor didactice „Rolul politiei in societate", „A fi politist - un succes sau o pacoste?", „Politistul ideal", „Cum sa comunic eficient  cu politia", „Delincventa juvenila. Cauze si solutii." În fiecare raion    elevii au participat la  atelierul „Informeaza o persoana cum sa-si apere drepturile in relatiile  cu politia". Pentru aceasta  au fost instruiti de expertii SIEDO,  apoi au mers in comunitati pentru a oferi brosura „Ce faci daca esti in conflict cu legea penala?" si a-si impartasi cunostintele semenilor.

Pe 7 noiembrie, ora 10.00, reprezentantii tinerilor, ai profesorilor si ai politiei din cele trei raioane  se vor intilni la  sediul SIEDO pentru a face un schimb de experienta si a trasa eventuale  activitati pentru ca incercarea de a determina  schimbarea imaginii politistului sa devina o realitate fireasca intr-o societate democratica.

Proiectul este implementat cu suportul  financiar al  Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia.

 

Societatea Independenta pentru Educatie si Drepturile Omului (SIEDO)
str. Sfatul Tarii 17
MD-2012, Chisinau
Tel : 23-77-10, 21-13-98;
Fax:23-77-10
E-mail: siedo@moldnet.md
Website: www.siedo.moldnet.md