Populatia constientizeaza tot mai mult pericolul coruptiei, atesta Asociatia clinicilor juridice



Populatia constientizeaza tot mai mult pericolul coruptiei, iar numarul adresarilor dupa ajutor la specialisti a crescut in ultimele luni, atesta Asociatia pentru promovarea clinicilor juridice din Moldova (APCJM), transmite Info-Prim Neo.

O problema constatata de catre juristi ramane adresarea tardiva a persoanelor care au fost afectate de coruptie. „Populatia se adreseaza cu intarziere, din cauza necunoasterii posibilitatilor de reactie in cazuri ilegale sau din cauza neincrederii in organele de drept. Deseori, cand persoanele solicita asistenta juridica, cazurile lor sunt deja consumate si singurul lucru care poate fi facut este informarea lor asupra modalitatilor de solutionare a cazurilor similare”, se spune intr-un comunicat al APCJM.

Centrele de asistenta si consultanta juridica anticoruptie au lansat o campanie de informare a populatiei privind efectele negative ale coruptiei. Juristii se deplaseaza in localitatile rurale pentru a consulta persoanele interesate asupra acestui flagel.

De asemenea, APCJM are in desfasurare un proiect in cadrul caruia au fost deschise centre regionale de asistenta si consultanta juridica la Balti, Cahul, Comrat, Chisinau si Tiraspol.

Proiectul va continua pana in februarie 2009 pentru indeplinirea obiectivelor programului „Întarirea capacitatilor de monitorizare ale societatii civile din Moldova”, implementat in cadrul Programului Preliminar de Tara pentru Republica Moldova al Corporatiei Provocarile Mileniului, administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Programul este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala, o organizatie de dezvoltare din Statele Unite.

www.info-prim.md