Indicele Sentimentului Economic a atins cea mai scazuta valoare din ultimii doi ani



idis_logo.jpgÎn octombrie 2008, Indicele Sentimentului Economic (ISE) a atins cea mai scazuta valoare inregistrata pe parcursul ultimilor doi ani. Fluctuatiile valutare perturbeaza cursul afacerilor.  Luna octombrie e caracterizata de aceeasi evolutie a asteptarilor agentilor economici de pe cele doua maluri ale Nistrului. Acestea sunt principalele constatari ale expertilor economici IDIS „Viitorul", expuse azi, 4 noiembrie 2008, in cadrul unei conferinte de presa.

ISE  a atins cota de 113,7 puncte in octombrie 2008, cu peste jumatate de punct mai putin decat luna trecuta. Precizam ca, incepand cu iunie 2008, nivelul confidentei a intrat in declin. Astfel, cota de 118,91, inregistrata in iunie, ramane a fi valoarea maxima a asteptarilor agentilor economici din Republica Moldova.

Expertul economic al IDIS „Viitorul" Mihai Bologan - coordonatorul Echipei Sentimentului National si autorul metodologiei - a explicat ca deprecierea euro fata de moneda nationala pe parcursul lui octombrie 2008 a determinat scaderea veniturilor anticipate: „Agentii economici nu-si pot planifica veniturile. Mai mult, ei sunt pusi in situatia de a renegocia contracte Or, asta creeaza incertitudine, stresand mediul de business."

Cele mai abrupte scaderi ale nivelului de confidenta s-au inregistrat in comert (cu 14,6 puncte, fiind de 104,3) si agricultura (cu 12,6 puncte, fiind de 110,9). Astfel, agentii economici care activeaza in ramura comertului au mize mici la capitolul activitate de business. În cazul agricultorilor, asupra nivelului de incredere si-au lasat amprenta o serie de factori destabilizatori: „Abundenta de produse agroalimentare pe piata interna creeaza dificultati la comercializarea lor.

Competitivitatea scazuta a acestor produse nu permite valorificarea potentialului lor de export.", precizeaza expertul IDIS.
Ca urmare a cresterii preturilor la apartamente si micsorarii numarului de comenzi, sectorul constructiilor este caracterizat de asteptari rezervate. Un nivel mai inalt al confidentei, in comparatie cu septembrie 2008, se atesta in sectorul serviciilor (o crestere cu 11,2 puncte, cifrandu-se la 118 puncte) si cel industrial (o crestere cu 3 puncte, cifrandu-se la 117,6 puncte).

Inflatia asteptata - calculata in baza perceptiei a 200 de agenti economici - este de 1,42% pentru noiembrie. Amintim ca in luna septembrie rata inflatiei a fost de 0,6%, in timp ce companiile se asteptau la o majorare a preturilor cu 1,5%.    

Prin intermediul publicatiei lunare gratuite SN Buletin Informativ, IDIS „Viitorul" va evalua si interpreta tendintele generale ale economiei nationale, prezentandu-le publicului larg, inclusiv mass-media. Date exhaustive, structurate pe ramuri,  vor fi disponibile sub forma ISE Magazin - un studiu complex care permite planificarea strategica a afacerilor.

Note pentru editori:
Nivelul confidentei este masurat pe o scala de la 0 la 200, valorile fiind interpretate dupa cum urmeaza:

  • 100 - stabilitate, viziuni neutre pentru viitor.
  • 90-100 - pesimism moderat, asteptari negative.
  • 100-110 - optimism rezervat, asteptari pozitive.
  • Peste 110 - optimism.
  • Sub 90 - pesimism.


Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org