Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 515

Initiativa civica de pledoarie pentru respectarea principiilor sanselor egale pentru femei



Comunicat de Presa privind initiativa civica de pledoarie pentru respectarea principiilor sanselor egale pentru femei si barbati, considerarea paradigmei de gen in continuturile platformelor electorale si monitorizarea campaniei electorale din perspectiva dimensiunii de gen.

Alianta PROGEN - ALEGERI 2009 a lansat miercuri, 29 octombrie, 2008, initiativa civica de promovare si respectare a egalitatii de gen cu genericul: Sanse egale pentru femei si barbati оn Alegerile Parlamentare 2009. Prin aceasta initiativa civica, Alianta ProGen - Alegeri 2009 isi propune sa readuca in atentia opiniei publice, mai cu seama a partidelor politice, prevederile documentelor Consiliului  Europei si anume: Recomandarea Rec(2003)3 a Comitetului de Ministri  catre statele membre privind participarea egala a femeilor si barbatilor in procesul  decizional politic si public (Adoptata de Comitetul de Ministri pe 12 martie 2003 la sedinta Vice-Ministrilor) si Recomandarea CM/Rec(2007)17 a Comitetului de Ministri catre statele membre privind standardele si mecanismele de asigurare a egalitatii de gen (Adoptata de Comitetul de Ministri pe 21 noiembrie 2007 la 1011 sedinta a ministrilor adjuncti)
Scopul major al Aliantei este de a face pledoarie pentru:

  • respectarea reglementarilor cadrului legislativ relevant (Legea cu privire la asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, Legea privind partidele politice) si a prevederilor statutare ale partidelor politice care au inclus angajamentul cu privire la respectarea principiului egalitatii de gen;
  • includerea dimensiunii de gen in programele electorale ale partidelor (abordarea problemelor precum: violenta in familie, traficul de persoane, diferenta de remunerare, discriminarea de gen in domeniul politic, economic, social etc.);
  • realizarea materialelor de promovare electorala (materiale radio/TV, presa scrisa) din perspectiva dimensiunii de gen.


În vederea realizarii acestui scop, Alianta isi va concentra eforturile pentru realizarea urmatoarelor activitati:

 

  • Elaborarea Codului de Conduita pentru Alegeri Egale si invitarea partidelor politice si institutiilor media sa-si asume public angajamentul pentru promovarea si respectarea egalitatii de gen, prin semnarea acestuia;
  • Oferirea asistentei si expertizei partidelor politice semnatare in vederea asigurarii abordarii integratoare a genului in cadrul Alegerilor parlamentare (integrarea dimensiunii de gen оn platformele electorale, cresterea vizibilitatii candidatelor femei, particularizarea mesajelor politice in conformitate cu nevoile specifice de gen ale electoratului etc.)
  • Monitorizarea de gen a alegerilor parlamentare: analiza produselor mediatice din presa, TV/ radio si a campaniei electorale 2009 (platforme electorale, liste ale candidatilor etc.). 

Monitorizarea campaniei electorale din perspectiva dimensiunii de gen se va realiza оn trei etape: 1) Înregistrarea partidelor pentru participare in campania electorala. 2) Formarea si inregistrare a listelor electorale ale partidelor politice. 3) Includerea dimensiunii de gen in programelor electorale ale partidelor politice. La finalul fiecarei etape, Alianta ProGen - Alegeri 2009 va informa opinia publica privind respectarea prevederilor legislatiei nationale si internationale din perspectiva dimensiunii de gen оn alegerile parlamentare.

Alianta ProGen - Alegeri 2009 face apel catre partidele politice, organizatii non-guvernamentale si mass-media sa sustina initiativa civica lansata astazi si sa-si coaguleze eforturile pentru realizarea scopului major al acesteia.

Sa contribuim impreuna la consolidarea democratiei paritare in Republica Moldova prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului!

Organizatiile membre ale Aliantei ProGen: Clubul politic al femeilor 50/50; Forul Organizatiilor de Femei; Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare; Gender Centru; Clubul pentru Sanse Egale "Оn Doi".


ALIANTA PROGEN - ALEGERI 2009
29 octombrie, 2008