"In R. Moldova dosarele nu sint distribuite judecatorilor aleatoriu" - agentia "Ex Lege"




In Moldova persista fenomenul distribuirii dosarelor la judecatori nealiatoriu. La aceasta concluzie au ajuns expertii Agentiei pentru Sustinerea Invatamantului Juridic si a Organelor de Drept "Ex Lege", care monitorizeaza sistemul judiciar in cadrul Proiectului de monitorizare a activitatilor anti-coruptie implementate de institutiile publice prevazute de Planul Preliminar de Tara.

In cadrul conferintei de presa de joi de la INFOTAG, unde a fost prezentat cel de al III-lea raport de monitorizare realizat de Alianta Anticorupti, Valeriu Zubco, "Ex lege", a spus ca distribuirea dosarelor se face manual.

"Desigur, faptul ca acest lucru nu se face aliatoriu ne duce la gindul ca unele dosare unde exista interese ajung la judecatori loiali, astfel decizia care va fi luata sa corespunda anumitor interese", a precizat Zubco.

El a mentionat ca o alta problema a judecatorilor, in special a celor in virsta, este faptul ca deciziile judecatoresti sint scrise de mina si de multe ori cu foarte multe greseli gramaticale.

"De asemenea, de multe ori deciziile sint prost argumente, iar legislatia la care se face referire prost inteleasa. Exista insa si aspecte mai bune, cum ar fi elaborarea paginilor web pentru Curtile de apel, unde sa fie amplasate toate deciziile, dotarea judecatoriilor cu calculatoare, printre, dar si instruirea judecatorilor privind utilizarea computerelor", a precizat Zubco.

Galina Bostan, Centrul pentru analiza si prevenire a coruptiei, care in cadrul proiectului monitorizeaza centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptie a spus ca in cadrul centrului persista riscuri de coruptie, generate de gradul sporit de discretie administrativa.

"Totodata, trebuie sa remarcam activitatea destul de eficienta a Directiei Securitate Interna a Centrului de combatere a crimelor economice si coruptiei ( CCCEC). Totusi, impactul politicilor anticoruptionale nu vor fi palpabile atit timp cit eforturile centrului nu vor fi sprijinite financiar si tehnic", a precizat Galina Bostan.

Autorii celui de al III-lea raport mai spun ca in cadrul monitorizarii s-a constat ca o mare parte a colaboratorilor sistemului fiscal nu cunosc Legea privind conflictul de interese; implementarea unor activitati inregistreaza mari intarzieri. De exemplu, o intarziere de 9 luni se inregistreaza la crearea si implementarea sistemului informational automatizat e-Declaratii: intirzieri semnificative se inregistreaza la o parte din prevederile ce se refera la Sporirea transparentei, imbunatatirea calitatii de supraveghere si ridicarea responsabilitatii publice.

INFOTAG precizeaza: Activitatea Aliantei anticoruptie de monitorizare este parte a Programului "Consolidarea Capacitatilor de Monitorizare a Societatii Civile in Moldova", implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED). Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), in cadrul PPT. Scopul general al programului consta in consolidarea capacitatilor de monitorizare si advocacy a organizatiilor societatii civile si mass-media pentru a contribui la prevenirea si combaterea coruptiei in Moldova.

INFOTAG