Democraţia şi drepturile omului încep cu noi



IMG 0082

Drepturile omului, valorile și principiile democratice au fost principalele subiecte despre care s-a discutat în perioada 19-21 septembrie, în cadrul celui de-al cincilea modul de instruire al proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”. Modulul face parte din Cursul de Lungă durată în Formare de Formatori, participanţii fiind 20 de reprezentaţi ai ONG-urilor de tineret din Republica Moldova.

Instruirea a început cu o sesiunea de evaluare a temei pentru acasă (un training desfășurat cu tineri de către formatori pe tema Educația interculturală). Au fost trecute în revistă performanțele obținute, s-a discutat despre dificultățile întâlnite de participanți și s-a propus soluții de îmbunătățire a sarcinilor primite.

În cadrul modulului ,,Drepturile omului și democrația”, participanții au aflat mai multe informații despre principiile și valorile democratice, dreturile omului şi aspectele ce ţie de educaţia tinerilor în acest domeniu.

Printre principalele obiective ale acestui curs au fost:
1. Obținerea cunoștințelor în domeniul drepturilor omului și a democrației;
2. Distingerea și înțelegerea tipurilor de educație pentru drepturile omului;
3. Dezvoltarea şi consolidarea competențelor de a lucra cu tinerii privind educația pentru drepturile omului.

Pe durata acestui modul s-au desfăşurat o serie de activităţi care i-au ajutat pe beneficiari să înțeleagă mai bine în ce constă drepturile omului, dar și care este rolul tânărului într-o societate democratică. Una dintre acestea a fost jocul de simulare ,,Dragon Valley” care i-a pus pe participanţi în situaţia de a juca rolurile mai multor personaje, fiecare având diferite situații și probleme sociale. Scopul activității a fost să demonstreze că fiecare persoană indiferent de rang luptă pentru a trăi și are dreptul la viață.

Participanta Elena Crăciun a mărturisit că i-a plăcut acest joc, deoarece oferă o lecție de viață pentru toți cei implicați. ,,Au fost situații interesante, situații care ne-au pus să ne gândim mult atât la dreptul omului la viață, cât și la cel de familie. Mereu când suntem puși într-un astfel de caz încercăm să-l asimilăm cu cele din viața reală, să ne gândim ce am face noi atunci și este destul de dificil, pentru că fiecare om are drepturi și nu le putem încălca”.

Un alt participant, Nicolae Leontiev, a fost încântat de joc și spune că neapărat îl va juca cu tinerii în cadrul temei pentru acasă. ,,Fiind formator este foarte important să trecem noi mai întâi printr-o astfel de experiență, astfel având punctul nostru de vedere asupra activității o putem folosi în cursurile noastre. Doar în acest mod vom ști ce dificultăți întâlnesc jucătorii.”.

În urma acestui modul, formatorii și-au dezvoltat abilitatea de a se adapta metode de lucru la principiile democratice și de a alege activități care corespund educației pentru drepturile omului. După această instruire, formatorii vor trebui să aplice cele învățate și vor desfășura un seminar infomativ în cadrul ONG din care fac parte.

Următorul modul de instruire cu titlul ,,Comunicarea și managementul conflictelor” va avea loc în perioada 9-11 octombrie.
Proiectul „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova” este implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare “MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015.


Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe site-ul Institului de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM”