GUVERNUL MIMEAZA DESCHIDERE SI COLABORARE CU DIVERSE INSTITUTII IN VEDEREA COMBATERII CORUPTIEI



4355aanticoruptie.jpgGuvernul R. Moldova mimeaza in continuare deschiderea si colaborarea cu diversele institutii in vederea combaterii coruptiei. Aceasta este concluzia membrilor organizatiilor din cadrul Aliantei Anticoruptie (AAC) dupa realizarea primului raport de monitorizare asupra modului de aplicare a reformelor anticoruptie, prezentat in cadrul unei conferinte de presa marti, 13 mai, transmite Info-Prim Neo.

In pofida faptului ca numarul reformelor si al actiunilor intreprinse in vederea prevenirii si combaterii coruptiei de catre Guvernul R. Moldova, prevazute in Planul National de Dezvoltare si in Strategia nationala de Prevenire si Combatere a Coruptiei a crescut simtitor, reprezentantii AAC considera ca acestea nu sunt puse in aplicare si nu functioneaza in mod adecvat.

Secretarul AAC, Mircea Esanu, sustine ca in prezent sunt inregistrate o serie de incalcari si abateri din partea conducerii pe mai multe domenii monitorizate. Potrivit sursei citate, institutiile de stat limiteaza in continuare accesul la informatia de interes public. Cel mai mult are de suferit mass-media, dar si orice alt cetatean care doreste sa obtina informatia necesara. Accesul la informatia de interes public este preferentiala, unor actori li se poate furniza informatia dorita, altora nu. De exemplu, Centrul pentru Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC), ONG-ul care a monitorizat activitatea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), s-a confruntat cu o reticenta dura din partea reprezentantilor MAI la solicitarea unei informatii. O dovada in plus ca institutiile statale mimeaza accesul la informatia de interes public este si raportul realizat de catre Centrul „Acces-Info" in care se arata foarte ca reprezentantii structurilor de stat au raspuns in proportie de doar 19% la solicitarile de informatii publice ale cetatenilor sau ONG-urilor, a mentionat Mircea Esanu.

Un alt domeniu in care se inregistreaza abateri evidente tine de activitatea CCCEC. In cadrul monitorizarii au fost examinate noua cazuri instrumentate de CCCEC ce au fost condamnate la CEDO. Analiza acestora demonstreaza un grad sporit de discretie si o exercitare abuziva a atributiilor angajatilor institutiei respective. Potrivit specialistilor, acest fapt indica clar libertatea limitata a anchetatorilor si procurorilor, precum si incalcarea unui sir de prevederi ale Codului de Procedura Penala. In acelasi timp, aceste dosare demonstreaza perpetuarea practicii abuzive de catre CCCEC si nu garanteaza ca elementul discretionar nu va mai fi prezent in viitoarele dosare instrumentate de catre respectiva structura de stat. ACC recomanda CCCEC sa intreprinda mai multe actiuni in vederea sporirii transparentei activitatii.

ACC atrage atentia si asupra faptului ca Guvernul, dar si alte autoritati publice nu s-au sesizat atunci cand a fost lansata campania „Avere la Vedere", initiata si desfasurata de catre ACC si de catre Asociatia Presei Independente (API). Structurile de stat nu au invitat initiatorii campaniei sau alti reprezentanti ai societatii civile la discutii sau la consultari pe marginea acestei legi. Mircea Esanu sustine ca prin asemenea atitudine din partea structurilor de stat se demonstreaza indiferenta actorilor de la guvernare fata de actorii societatii civile, dar si fata de mass-media in particular.

Acelasi grad de indiferenta din partea Guvernului a fost constatat si in cazul anchetei facute de suplimentul API „Obiectiv" privind ineficienta „liniilor fierbinti" ale ministerelor sau serviciilor de stat. Desi unele institutii au luat act de aceasta ancheta, situatia ramane neschimbata. In plus, nu exista o mediatizare adecvata a acestor numere de telefoane, utile pentru populatie.

Activitatea AAC de monitorizare este parte a Programului „Consolidarea capacitatilor de monitorizare a societatii civile in Moldova", implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED). Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), prin intermediul Planului Preliminar pe Tara pentru Moldova (PPT). Scopul general al programului consta in consolidarea capacitatilor de monitorizare si advocacy a organizatiilor societatii civile si mass-media pentru a contribui la prevenirea si combaterea coruptiei in Moldova. Primul raport trimestrial de monitorizare este rezultatul unei cooperari constructive dintre Guvern si societatea civila, si are ca scop reducerea coruptiei in baza unei cooperari dintre parti si nu in baza de confruntare.

Info-Prim Neo