Eveniment inedit la Cahul- Au încercat să readucă zîmbetul pe fața copiilor



altÎn ziua de duminică, 5 august, grupul de iniţiativă al locatarilor cartierului “Micro-15” din oraşul Cahul - ”Cetăţeni în Acţiune” au desfăşurat Campania “Să Readucem Zâmbetele pe Faţa Copiilor Noştri”.

Evenimentul, care a durat aproximativ 3 ore şi s-a petrecut pe terenul de joaca din cartier pentru care  locatarii întreprind diverse acţiuni cu scopul de a sensibiliza şi determina autorităţile publice locale să ia atitudine privind reamenajarea terenului de joacă pentru copii (conform Legii Nr.435 din 28.12.2006 privind descentralizarea administrativă si conform Deciziei Consiliului Orășănesc Cahul, nr.6/2-XXIV din 01 decembrie 2011 cu privire la acțiunile de implementare a Programului de dezvoltare socio-economică a orașului Cahul pe anii 2011-2015 (care prevede amenajarea a 5 terenuri de joacă în Cahul ).

Cu toate că au fost invitaţi majoritatea consilierilor locali, au răspuns invitaţiei grupului doar domnii: Nicolae Dandis (director Centrul Pro-Europa Cahul), Ghenadie Caprita şi Dumitru Susanu (consilieri locali al Partidului Democrat din Cahul).

A fost organizat  un program distractiv cu personaje din poveștile  pentru copii, Iepurilă si Zîna cea Bună. Astfel,  copiii au învăţat că dacă vrei cu adevărat ceva şi ceri cu cuvinte magice ţi se va da ( aşa cum au strigat ei în voce tare la Iepurilă pentru a-l trezi- „Te rog frumos trezeşte-te”, „Dacă te trezeşti o să-ţi fim foarte recunoscători şi în cor o să-ţi spunem MUŢUMIM”.

O altă metodă -  desenul, prin care  copii si-au expus ideile vizavi  de visul lor- terenul de joaca modern, pe care le-au legat de un balon mare cu heliu şi  căruia i-au dat drumul la cer în speranţa că Dumnezeu va avea grijă ca dorinţa lor să se îndeplinească.

Prin programul de jocuri şi competiţii copiii au demonstrat imensa bucurie şi veselie  care  pot fi aduse de condiţiile normale de joacă.

În timp ce copiii se distrau, părinţii, buneii, oaspeţii şi toţi cei prezenţi la eveiment au avut posibilitatea de a vedea o expoziţie de fotografii cu poze cu copii din cartierul “Micro-15” care demonstrază situaţia reală a conditiilor de joacă  in cartier. Pozele transmiteau diverse mesaje precum: “Aş vrea să ne schimbăm cu rolurile, adulţii să fie copii şi tot ei să ne arate cum ar trebui să ne petrecm timpul liber în astfel de condiţii”, “Prietenii adevăraţi se ajută unii pe alţii. Aşa am vrea ca şi autorităţile publice să fie prieteni cu noi-locatarii cartierului Micro-15” şi ÎMPREUNĂ să reamenajăm terenul de joacă”…..s.a.

Membrii grupului de mai bine de jumătate de an merg la autorităţile locale atît cu demersuri cît şi cu soluţii, dar neavind pina astazi un raspuns clar privind motivul nesolutionarii problemei cartierului, au gindit impreuna evenimentul dat.

Deaceea, la evenimentul cartierului au scris o noua petiţie primăriei Cahul subsemnată 75 de locatari ai cartierului, la care au fost anexate şi mesajele scrise a locatarilor precum şi desenele copiilor si prin care solicitam contributia financiara de 12550  lei din partea Primariei

Bucuria şi dorinţa de a reuşi să convingă autoritățile locale că copiii merită condiții de joacă mai bune și o copilărie fericită, plină de amintiri plăcute este ceea ce ii uneste pe locatarii cartierului si ii face mai putenici.

Nu au putut ramine indiferenti fata de mobilizarea comunitara din cartierul Micro-15 si au venit in sprijinul initiativei grupului: Dl Nicolae Dandiş- directorul Centrului Pro-Europa din Cahul şi fost consilier local care prin intermediul unui proiect  a oferit un ajutor de 1000 $  si Dl Dumitru Susanu- consilier local din partea Partidului Democrat ce a oferit material de constructie in valoare de 2000 lei.

Grupul de iniţiativă al locatarilor cartierului “Micro-15” din oraşul Cahul - ”Cetăţeni în Acţiune” a fost constituit în luna februarie a.c.. Din grup fac parte persane cu iniţiativă, economişti, jurişti, pedagogi şi ingineri care şi-au asumat elaborarea proiectului terenului de joacă pentru copiii şi a devizului de chletuieli

Pentru detalii : e-mail: cartofeanu.carolina@gmail.com, 078461112-Cartofeanu Carolina (organizator comunitar al grupului).

alt

alt

alt

alt

alt

altalt

altaltalt

Articol adaugat de: Carolina Cartofeanu