Acordul Moldo-Român privind cooperarea în domeniile tineret şi sport a fost semnat



foto_sedinta_guv_ro_mdConsiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) salută iniţiativa Ministrului Tineretului şi Sportului din Republica Moldova şi a Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România de semnare a acordului bilateral privind cooperarea în domeniile tineret şi sport. Cele două organizaţii doresc sa sublinieze importanţa de a avea tineretul ca unul dintre principalii piloni ai acordului strategic între cele două state, considerând faptul că tinerii reprezintă atât o resursă a societăţii actuale, dar şi un grup  important al politicilor sociale şi de preaderare ale Uniunii Europene.

Acordul de cooperare în domeniul tineret se referă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani şi se va face prin schimburi de delegaţii de tineret, schimburi de experienţă între specialişti, participarea la tabere tematice, participarea la festivaluri culturale şi folclorice pentru tineret. Ceea ce ţine de domeniul sportului, părţile au promis asigurarea participării echipelor sportive la competiţii şi la antrenamentele din cele două state, schimburi de antrenori, medici sportivi şi a federaţiilor sportive.

Un punct forte al înţelegerii îl considerăm încurajarea dezvoltării politicilor de tineret din R. Moldova şi România prin impulsionarea participării tinerilor la activităţi civice, culturale, economice, educaţionale dar şi stimularea creativităţii, promovarea mobilităţii elevilor şi studenţilor in spaţiul european, sprijinirea formării, pregătirii si perfecţionării profesionale a studenţilor şi tinerilor, organizarea de tabere sociale şi tematice pentru tineri.

În egală măsură, considerăm că este important ca parteneriatul şi cooperarea între cele două state să fie dublată la nivelul sectorului neguvernamental şi pentru tineret. În acest sens, dorim să aducem în atenţie buna colaborare deja existentă între Consiliile de Tineret ale celor două state şi sprijinul pe care acestea doresc să îl acorde dezvoltării cooperării între România şi Republica Moldova în toate ariile care privesc tineretul.

În aceeaşi ordine de idei, dorim să subliniem importanţa de a dezvolta acest parteneriat pe termen mediu şi lung prin stabilirea unor priorităţi comune pe problematica de tineret care să facă obiectul unei linii de finanţare dedicate organizaţiilor neguvernamentale de tineret pentru a întări colaborarea la nivelul beneficiarilor direcţi.

Menţionăm că înţelegerea a fost semnată în contextul şedinţei comune a celor două Guverne desfăşurate la Iaşi (România), sâmbătă, 3 martie 2012, şi va fi valabilă pentru o perioadă de 5 ani cu o prelungire automată pentru încă o perioadă de 5 ani, dacă niciuna dintre părţi nu va notifica în scris, prin canale diplomatice, intenţia de a o întrerupe.

 

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să contactaţi:

Elena Spînachi, Coordonator Comunicare

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova

Tel.: 233 088 / 235 175

E-mail: elenaspinachi@yahoo.com

Web: www.cntm.md