„Zilele dreptului de a şti” − la ediţia a VIII-a



 

altAccesul cetăţeanului la informaţiile publice este în continuare îngrădit, iar pentru a atenţiona asupra acestei probleme Centrul de promovare a libertăţii de exprimare şi accesului la informaţie „Acces-Info” a demarat „Zilele dreptului de a şti”, acţiune ajunsă la ediţia a VIII-a.

„Ne întâlnim cu ignoranţă din partea autorităţilor pentru că informaţiile sunt percepute ca un bun al instituţiei, ceea ce nu este corect” , a declarat, luni, directorul „Acces-Info”, Vasile Spinei, la o dezbatere publică la Info-Prim Neo.

Potrivit lui Vasile Spinei, şi după 11 ani de la adoptarea Legii privind accesul la informaţie, se mai consideră că informaţia este bunul instituţiilor. Or, conceptul iniţial al legii prevedea că informaţia oficială, cu excepţia celei cu acces limitat, stipulat în lege, este un bun al tuturor.

Vasile Spinei a spus că timp de 11 ani au fost mai multe tentative de a „mutila legea” doar ca informaţiile să fie păstrate în interiorul instituţiei. Din 2004 până în prezent, în instanţele de judecată au fost semnalate peste 600 de cazuri privind accesul la informaţie.

Consilierul prim-ministrului Republicii Moldova, Igor Volniţchi, care a fost prezent la eveniment, a menţionat că situaţia în domeniu accesului la informaţie este relativ bună. „În prezent avem instituţii ale statului care îşi fac meseria bine în ceea ce priveşte accesul cetăţeanului la informaţie. Însă sunt şi altele care stagnează la acest capitol”, a recunoscut Igor Volniţchi.

Potrivit consilierului, există câteva ministere de unde este foarte greu să se obţină informaţii. Igor Volniţchi a declarat că din cele patru mii de petiţii care au parvenit de la începutul anului la Cancelaria de Stat, doar 12 se referă la îngrădirea accesului la informaţie, ceea ce scoate în evidenţă că situaţia s-a îmbunătăţit.

„Zilele dreptului de a şti” se vor desfăşura în perioada 26 septembrie până pe 2 octombrie şi vor include o serie de evenimente − mese rotunde, seminarii, ore educative, expoziţii, consultaţii, conferinţe internaţionale etc.

„Zilele dreptului de a şti” sunt organizate de către Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi Accesul la Informaţie „Acces-Info” în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente, Alianţa Anticorupţie şi alte organizaţii nonguvernamentale.

 

sursa: www.info-prim.md