O experienta de neuitat!!!



p4hs2-2

In perioada 26 iulie - 1 august 2011 s-a desfășurat un nou proiect al Institutului  de Instruire in Dezvoltare Millenium, ,,Partnership 4 Human Security “ . Un proiect ce a inclus schimb de tineret din 6 tari, acestea fiind: Moldova, Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania si Italia.

Activitatea participanților a fost pe cit de variata, pe atât de interesanta si deosebita, fiind o posibilitate permanenta de a invăța ceva nou si util. Primele zile de introducere in program au fost si cele cu o abundenta mai mare de impresii fata de termenul ,, youth  exchange” si de participanții din diferite tari. După intrarea in ritmul activităților, participanții au avut posibilitatea de a merge in satul Molovata Noua, pentru a afla mai multe detalii despre conflictul transnistrean de la localnici, pentru a putea îndeplini sarcina de realizare a unui ziar la aceasta tema.

Iar după toate activitățile din cursul săptămânii, in prima zi de weekend, toți participanții au avut ocazia sa viziteze Rezervația cultural-naturala Orheiul Vechi si mănăstirea Curchi, excursie care a fost apreciata si plăcută atât de străini, cit si de cei din Moldova.

O alta atracție a tuturor participanților erau serile culturale, in care fie care tara își prezenta cultura printr-un anumit program, preferabil începând cu o poveste din folclorul național al tarii respective cu tangente la tema proiectului. Astfel, din partea fiecărei tari am adunat un amalgam de informații si emoții. Ucrainenii au împărțit tuturor părticele de bunătate, rușii – ospitalitate, letonienii – dragoste, lituanienii – atenție, italienii – veselie si buna dispoziție, iar moldovenii au împărțit tuturor experiența unei ,,Ciulendre” si ,,Jocul Băsmăluței”  ca la carte, simțul umorului si desigur prietenia si ospitalitatea.

Punctul culminant al acestui proiect a fost seara de adio, in cadrul căreia, participanții au realizat ca intr-o săptămână deveniseră o mare familie si ca nici pe de parte nu sunt pregătiți sa se  despartă, de aceea marea majoritate sunt ferm convinși ca vor face tot posibilul pentru a se revedea.

Intr-un final, am învățat toți unul de la altul si am petrecut o săptămâna care va rămâne in memoria fiecăruia timp îndelungat.

Articol adaugat de: Ana Ursu
Alte articole de la acest autor: