Tinerii învață proceduri democratice



La 16 iunie 2011 Consiliul Local al Tinerilor  din satul Cimișeni
a organizat dezbateri publice în cadrul proiectului
Sporirea participării cetățenilor din raionul Criuleni în procesul de luare a deciziilor”.
Proiectul, inițiat de AO "Centrul de Dezbateri Criuleni" presupune studierea problemelor comunității și organizarea  dezbaterilor publice  de către CLT din localitate pe problema prioritară cu implicarea activa a actorilor comunitari.
Preventiv grupul de inițiativă a proiectului din satul Cimișeni (Corina Raitabuc, Cătălina Poselețchi, Sajin Elena, Dicusar Tatiana, Golovei Alvina, Dicusar Nicoleta, Muntean Tatiana, Solonaru Iuliania) împreună cu facilitatorul local Dina Smoleac au realizat un sondaj de opinii de la 100 de persoane din sat. Persoanele interviate au determinat că o problemă prioritară a satului este stadionul, care nu este amenajat. Grupul de ințiativă a prezentat rezultatele sondajului la dezbateria publică și a propus două solutii pentru rezolvarea problemei prioritizate. Echipa ”Activi” -  Catălina Poselețchi a propus ca pe stadionul satului să fie   marcat teren  pentru fotbal ,  dar și plantați copacii, instalate băncile și urnele pentru gunoi. Echipa oponentă ”Evolutie”- Corina Raitabuc a propus o soluție mai simplă și mai realizabilă cu implicarea voluntarilor și mai puține surse financiare. În dezbatere publică au participat și reprezentanții comunității – consilieri de la primărie (Valentina Pisarenco), agenți economici (Cezar Cazac), tinerii, reprezentanți Administrația Publică Locală (Saratean Ion).
Sala s-a implicat activ în dezbatere: au fost multe întrebări la ambele echipe; au fost propuse soluții inovative – de exemplu procurarea unui aparat de tăiat iarba. Echipele au notat ideile și au propus mai multe soluții cît și pentru colectarea fondurilor, atît și pentru organizarea muncii voluntare.
Dezbaterea s-a finisat cu votarea pentru o soluție mai eficientă. Majoritatea din celor prezenți în sala au votat pentru proiectul echipei "Activi". Grupul de inițiativă a asumat responsabilitatea de a elabora adresare către consiliul primariei cu explicarea proiectului și decizia participanților la dezbaterea publică. Un mic reportaj video despre eveniment puteți accesa aici: http://www.youtube.com/watch?v=__ciOQAi67Y&feature=youtube_gdata sau http://cdc-criuleni.blogspot.com/
După dezbateri cu ambele echipe a fost realizată o debrifare: participanții au menționat emoțiile care au avut, au discutat încă o dată momentele importante pentru colectarea resurselor materiale, au analizat acțiunile întreprinse și au venit cu recomandări pentru CLT -urile care vor să organizeze astfel de dezbateri la ei în localitate:

-        pentru a organiza o dezbatere publică este nevoie de o publicitate mai largă și alegerea  timpului potrivit pentru săteni, ca ei să nu fie la deal la prășit;

-        după dezbaterea publică ar fi bine de organizat un concert, atunci interesul publicului va fi mai mare și pentru dezbatere;

-        sondajul de opinii este o necesitate prioritară pentru a implica cetățenii în determinarea problemelor comunitare;

-        sursele financiare pot fi colectate atît de la săteni cît și de la diferite fonduri naționale; toate ideile colectate în cadrul dezbaterii publice pot fi aplicate ca proiect la DGI în cadrul Strategiei de Tineret, cît și la Ministerul Tineretului și Sportului.
Pentru echipa de la Cimișeni a fost o experiență democratică importantă în implementarea mecanizmului de consultare a opiniei publice în rezolvarea problemelor comunitare – asteptăm și alte acțiuni din partea altor CLT-uri implicați în proiectul dat și sperăm că fetele de la Cimișeni vor merge cu acest proiect mai departe și vor reuși să implementeze propunerile colectate cu stadionul satului.
Olga Lîsenco – director CRT UNIT
Andrei Guzun- relații cu publicul, asistent în proiect