Termen de aplicare extins! ADEPT lansează Școala de gândire critică adresată tinerilor lideri



Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT implementează în perioada iulie 2023 – februarie 2024 proiectul “Împuternicirea tinerilor lideri: consolidarea abilităților de analiză și gândire critică pentru schimbarea comunității în cadrul alegerilor locale generale din 2023”, realizat cu suportul financiar al Fondului Canadian pentru Inițiative Locale (Canada Fund for Local Initiatives).

Scopul acestui proiect este de a contribui la consolidarea abilităților de analiză și gândire critică ale unui grup de 30 de tineri lideri din Republica Moldova prin instruiri și mentorat, devenind agenți ai schimbării la nivel de comunitate în contextul alegerilor locale generale din 2023.

În acest sens, ADEPT lansează Școala de gândire critică adresată tinerilor lideri cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani, studenți și tineri angajați în câmpul muncii. Participanții / participantele vor beneficia pe parcursul a cinci luni de zile de instruiri offline în mun. Chișinău, organizate în weekend (notă: organizatorii vor acoperi toate cheltuielile cu excepția costurilor de transport), și de sesiuni de mentorat, activități țintite spre fortificarea capacităților de analiză și gândire critică în procesul electoral și în utilizarea bunelor practici de bună guvernare la nivel local. Instruirile vor fi organizate de 1-2 ori pe lună, timp de o zi, în weekend. 

Tinerii vor afla informații utile despre specificul alegerilor locale 2023, competențele autorităților publice locale, mecanisme de interacțiune cetățeni – aleși locali, tehnici de combatere a dezinformării, raportarea abuzurilor sau ilegalităților în cursa electorală și monitorizarea exercitării mandatelor de aleși locali după finalizarea scrutinului electoral.

La acest concurs pot aplica tinerii / tinerele care îndeplinesc următoarele condiții:

  • Doresc să beneficieze de instruiri oferite de experți în domeniul alegerilor și legislației conexe, partidelor politice, combaterea dezinformării, buna guvernare, dezvoltarea comunitară, etc.;
  • Doresc să interacționeze cu tineri activi din diverse localități din țară, alături de traineri și mentori profesioniști;
  • Vor să contribuie la combaterea dezinformării și să-și îmbunătățească capacitățile de analiză și gândire critică în raport cu autoritățile centrale și locale, în raport cu conținutul difuzat de mass-media și cu promisiunile concurenților electorali;
  • Intenționează să avanseze cunoștințele și abilitățile dobândite pentru desfășurarea altor acțiuni de informare obiectivă a cetățenilor față de evenimentele social-politice și economice din țară și din regiune.

Pentru a participa la concurs, vă invităm să completați acest Formular.  

În procesul de selectare a participanților / participantelor ADEPT va ține cont de următoarele criterii:

  • Reprezentarea geografică, etnică și de vârstă a tinerilor;
  • Completarea formularului de participare.

Pentru întrebări sau informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail: grigore.stegarescu@gmail.com.

Termenul limită pentru depunerea dosarului de aplicare: 6 septembrie 2023, ora 17.00. 

ADEPT este un centru independent, de analiză şi consultanţă privind procesul decizional, politic, electoral şi social-economic din Republica Moldova şi din regiune. Misiunea ADEPT constă în promovarea valorilor democratice şi sprijinirea participării active a cetăţenilor la viaţa publică.

Resurse:

www.adept.md

www.alegeri.md

Facebook:

https://www.facebook.com/adept.md

https://www.facebook.com/alegeri.md