Ce este discriminarea și cum se manifestă? Studenții și tinerii profesioniști sunt invitați la o nouă lecție publică pentru a explora acest subiect, alături de CRJM



În Republica Moldova, fenomenul discriminării este o problemă actuală. Provocările cu care se confruntă cetățenii în acest sens includ, dar nu se limitează la accesul inegal la servicii și oportunități sau atitudinile discriminatorii în societate și la locul de muncă. Totuși, cât de bine înțeleg studenții și tinerii profesioniști ce este discriminarea și ce forme îmbracă?

Persistența problemelor de discriminare în societate este acută, în mod special cu accent pe discriminarea pe bază de gen, etnie, vârstă, dizabilitate sau orientare sexuală. Pentru a aborda aceste probleme într-un mod cuprinzător, este esențială cooperarea între toți actorii naționali, inclusiv prin educarea tinerei generații privind principiile egalității și incluziunii sociale.

La 25 aprilie, invităm studenții de la facultățile de drept, jurnalism, relații internaționale etc., precum și tinerii profesioniști din toate regiunile țării să participe la o nouă lecție publică marca #CRJM – „Mecanismele naționale și internaționale de prevenire și combatere a discriminării”. Evenimentul va avea loc prin intermediul platformei Zoom, între orele 15:00 – 16:30, și se va desfășura în limba română, cu traducere simultană în limba rusă.

Principalele subiecte ce vor fi discutate se referă la:

  • nivelul de acceptare a diferitor grupuri în Republica Moldova;
  • criteriile protejate de legislaţia naţională astfel încât să fie descurajat fenomenul discriminării;
  • cele mai importante decizii ale Consiliului pentru Egalitate;
  • mecanismele de protecţie împotriva discriminării existente la nivel naţional, regional şi internaţional.

Formatorul care ne va ajuta să înțelegem toate nuanțele și aspectele fenomenului discriminării este Andrei Brighidin – Director Dezvoltare, monitorizare şi evaluare la Fundaţia Est-Europeană, ex-membru al Consiliului pentru egalitate (2013-2024), membru titular din partea Republicii Moldova la Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI).

Echipa CRJM încurajează studenții și studentele, precum și tinerii profesioniști/tinerele profesioniste să exploreze mai larg conceptul discriminării și modalitățile de promovare a egalității și incluziunii sociale, participând la această lecție publică. Înregistrarea la eveniment are loc prin completarea formularului: https://forms.office.com/e/fY8FVP0MUX

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului „Sprijinirea eforturilor de promovare a protecției drepturilor omului”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova și susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

MATRA