Club de presă: „Bond... Eurobond: Care sunt perspectivele emiterii de euroobligațiuni de către Republica Moldova?”



Club de presă: „Bond... Eurobond: Care sunt perspectivele emiterii de euroobligațiuni de către Republica Moldova?”

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării  al Republicii Moldova invită reprezentanții mass-media la clubul de presă dedicat discuției pe marginea instrumentului financiar Eurobond și perspectivele emiterii de euroobligațiuni de către Republica Moldova.

Când? 06 iunie 2023, ora 16.00

Unde? ❗ locație actualizată, Digital Park, Chișinău, str. Mihai Viteazul 15.

Scopul clubului de presă este de a prezenta și dezbate subiectul de Eurobond și credit rating, de a răspunde la tuturor întrebărilor jurnaliștilor la acest subiect, la fel, ne propunem să minimizăm percepția reticentă în rândul cetățenilor privind emiterea de Eurobond suveran. 

Context

Republica Moldova este singura țară din Europa și dintre puținele din lume care nu a emis un eurobond suveran. Această inexistență pe piețele financiare internaționale limitează vizibilitatea în cercurile investitorilor. Subiectul Eurobond-ului a fost abordat rar în spațiul public în ultimii 10 ani, iar autoritățile și au manifestat un interes modest față de subiect. Totuși, în ultimii 2-3 ani societatea civilă și unii înalți funcționari au lansat tentative de a convinge populația despre necesitatea unui Eurobond suveran. Deși la moment piața financiară încă nu este gata să absoarbă un Eurobond emis de către Republica Moldova, acest lucru s-ar putea schimba în următoarele trimestre. Din acest motiv, este nevoie de a întreprinde pași pentru a pregăti Republic Moldova de o eventuală emisie și a ieși pe piața atunci când piața va fi benefică.  

❗Agenda și alte detalii disponibile pe link: bit.ly/45zjJN4