Hackathon pentru Incluziune și Accesibilitate în Moldova. Vino să creăm soluții inovative pe 2 — 4 decembrieHack incluziune

 


Dreamups în colaborare cu Orange Systems, hub-ul IT al Orange Moldova, și Huawei Moldova provoacă talentele din IT, inginerie, design, marketing și toți pasionații de inovație să creeze soluții pentru a ajuta la o integrare mai bună a persoanelor cu dizabilități în viața de zi cu zi. În perioada 2 – 4 decembrie, participantele și participanții vor adresa problemele cu care se confruntă oamenii ce trăiesc cu o dizabilitate. Vino să adaptezi, reinventezi și programezi viitorul împreună cu noi.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2019, în Moldova erau circa 177.000 de persoane cu diferite tipuri de dizabilități, ceea ce reprezintă aproximativ 7% din populația țării. Dintre acestea, 10.700 de persoane sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani. Numărul femeilor cu dizabilități a fost mai mare decât cel al bărbaților și a constituit 51,7%, iar doar 26% dintre moldoveni acceptă includerea în comunitate a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale.

Aceste persoane care au o dizabilitate continuă să fie discriminate, iar drepturile lor la educație, muncă, servicii de sănătate, justiție etc. sunt neglijate. De multe ori oamenii le evită, fie pentru că nu știu ce atitudine să arate, ori pentru că au niște prejudecăți față de aceste persoane.

Acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups, la inițiativa Orange Systems și în parteneriat cu Huawei Moldova lansează un hackathon ce va genera crearea oportunităților egale pentru persoanele ce trăiesc cu o dizabilitate. 

Hackathonul: Incluziune și Accesibilitate este un spațiu de 48 de ore de catalizare a inovației. Se vor reuni talente din Moldova, cei pasionați de inovație și tehnologie, experți în domeniul dizabilității, design, inginerie și marketing, etc. pentru a crea oportunități egale persoanelor ce trăiesc cu o dizabilitate. 

Echipele înscrise în acest hackathon vor aborda provocările din societate și vor crea resurse utile tehnologice care vor ajuta în direcții precum: 

  • Angajarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii; 
  • Lipsa accesului la informație și la servicii medicale online;
  • Acces limitat la Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire.

Cine poate participa?

În acest hackathon participanții se pot înregistra atât cu echipă proprie, cât și singuri. În cadrul primei zile cei înscriși vor beneficia de un training unde vor fi explicate provocările cu care se întâlnesc persoanele cu dizabilități, ulterior, vor genera idei pentru problemele adresate și vor fi create grupurile de lucru.

După validarea ideii, participanții vor crea un prototip al soluției generate. Într-un final, echipele vor prezenta rezultatul muncii de trei zile în cadrul evenimentului Demo Day. 

Cele mai bune idei generate vor fi premiate de către Orange Systems și Huawei Moldova:

Locul I - 30.000 lei
Locul II - 20.000 lei
Locul III - 10.000 lei

Participarea este gratuită, însă e necesară înscrierea în baza formularului de înregistrare: https://bit.ly/Hackathon_Incluziune_Accesibilitate

 

Agenda:

Vineri, 2 decembrie 

17:00 - 17:30 Lansarea evenimentului

17:30 - 18:30 Provocările ce le întâlnesc persoanele cu dizabilități

18:45 - 19:30 Training: Ideare

19:30 - 21:30 Formarea echipelor

 

Sâmbătă, 3 decembrie 

10:00 - 18:00 Mentorat

11:00 - 12:00 Training: Identificarea clienților

17:00 - 18:00 Training: Pitching

 

Duminică, 4 decembrie

10:00 - 14:00 Mentorat

17:00 - 18:30 Demo Day


Locația - Orange kITchen, str. Calea Ieșilor 8, Chișinău.

 

Orange Systems susține în calitate de Partener General Hackathonul: Incluziune și Accesibilitate. Acest eveniment este organizat de acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups și este susținut de Huawei Moldova. Partenerii de comunitate - Keystone Moldova, Asociația „Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova” (AOPD) și Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Partener media - Simpals.