Contribuie la dezvoltarea unui ”proof of concept” pentru o soluție inovatoare dedicată persoanelor cu deficiență de vedere



Marcel Rosca min

Susține-l pe Marcel Roșca să creeze un ”proof of concept” pentru o soluție tehnologică care va ajuta nevăzătorii din Chișinău să se deplaseze mai ușor cu transportul public.

Acceleratorul de inovații și antreprenoriat Dreamups a organizat în luna decembrie 2022 un hackathon pe tema incluziunii și accesibilității, unde tinerii au generat soluții tehnologice ce abordează problemele zilnice cu care se confruntă oamenii cu dizabilități. 

O provocare evidențiată în cadrul evenimentului este accesul în transport public pentru persoanele cu dizabilități de vedere.

Nevăzătorilor le este foarte greu să identifice numărul rutei al transportului public, oficii, spitale, administrație publică etc. Așa că, fiind nevăzător, Marcel Roșca, student la Universitatea Tehnică din Moldova, s-a gândit la o idee ce va face accesibilă deplasarea și orientarea în spațiu pentru oamenii cu deficiențe de vedere.

Soluția creată de Marcel constă în amplasarea pe ușile transportului public a unui aparat Bluetooth cu GPS, care va comunica cu telefonul mobil prin intermediul unei aplicații mobile.

Aplicația din telefon ajută beneficiarii să selecteze ce vor să găsească (troleibuz, autobuz, farmacii, magazine etc. ) și când persoana se apropie de obiectul de interes, telefonul se conectează la dispozitivul respectiv și anunță utilizatorul că este alături de destinație.

Să luăm o situație reală. O persoană cu deficiențe de vedere este la stație și așteaptă ruta de troleibuz 22. Când troleibuzul ajunge la stație, telefonul se va conecta la dispozitivul respectiv și anunță utilizatorul că în stație a ajuns ruta așteptată. 

Între timp, în aplicație va fi butonul „cheamă” sau „track”, iar la ușa transportului va fi redat un sunet care va indica locația ușii. În acest mod, nevăzătorii pot auzi unde este ușa și ce rută este transportul care are a ajuns în stație. Astfel, beneficiarii nu vor fi dependenți de alți semeni și vor avea parte de o experiență mai ușoară de utilizat a transportului public. 

Vrem să-l ajutăm pe Marcel ca să dezvolte un Proof of concept. 

Valoarea proiectului este estimată la 4000 EURO pentru ca Marcel să poată construi dispozitivul și să-l testeze cu utilizatori reali. Poți contribui la crearea unui transport accesibil pentru toată lumea.

Ne propunem să strângem suma de 4000 EURO până pe 01 ianuarie 2023. Poți dona orice sumă direct pe cardul bancar al lui Marcel.

Detalii aici: 

Număr card: 5397020016256057
Tip card: MASTERCARD
Beneficiar: ROSCA MARCEL
Banca Beneficiară: BC MAIB SA

Vezi un interviu recent creat de Radio Europa Liberă Moldova aici: https://moldova.europalibera.org/embed/player/0/32169184.html?type=video

Pașii următori: Marcel va participa în acceleratorul de afaceri tehnologice în fază incipientă Upcelerator organizat de Dreamups. Adițional, va beneficia de mentorat și suportul tehnic al Clubului Ingineresc Micro Lab pentru ca să-și dezvolte inovația.

Dacă ai întrebări sau ai nevoie de concretizări, contactează echipa Dreamups pe numărul de telefon +373 609 355 sau pagina de Facebook.