Tinerele și tinerii din raioanele Fălești și Strășeni, implicați în elaborarea scenariului unui spectacol de Teatru Social, axat pe combaterea stereotipurile de genAproximativ 50 de tineri și tinere din raioanele Fălești și Strășeni au participat, la 3 iunie 2021, la un atelier de consultare online din cadrul proiectului „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, care s-a axat pe discuții privind scenariul unui spectacol de Teatru Social consacrat combaterii stereotipurilor de gen și depășirii barierelor în asigurarea egalității de gen între fete și băieți.

Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Dialogul online a colectat feedbackul tinerilor și tinerelor din cele două raioane partenere ale proiectului, exprimat pe marginea unei versiuni de scenariu ce aduce în prim-plan stereotipurile de gen și soluțiile pentru prevenirea și combaterea acestora în viitoarele spectacole în care actori vor fi chiar tinerii și tinerele din Fălești și Strășeni. 

În debutul atelierului, Ofițera de Program EVAW, UN Women în Moldova, Viorica Culeac, a mulțumit partenerilor inițiativei pentru implicare și a exprimat speranța că acest proiect va avea un impact semnificativ în comunitățile din Strășeni și Fălești. „Chiar dacă pe parcursul anilor s-au înregistrat îmbunătățiri privind situația egalității de gen, a șanselor dintre femei și bărbați, totuși, unele stereotipuri de gen încă există. Din această perspectivă, proiectul este binevenit, iar participarea tinerilor și tinerelor încă de la etape de definitivare a scenariului Teatrului Social este importantă, astfel încât să reflecte vocea, viziunile și realitățile voastre”, le-a spus Viorica Culeac participantelor și participanților la proiect.

Inițiatorii proiectului au exprimat, la rândul lor, speranța că „această experiență va fi una frumoasă și vom reuși să îmbunătățim împreună produsul final”. „Echipa de la Teatrul M.A.D.E a elaborat un scenariu pentru piesa în care voi urmează să fiți actori și ne dorim foarte mult să auzim opinia voastră în cadrul acestei discuții. De aceea implicarea este foarte valoroasă”.

Discuția din cadrul atelierului de consultare online s-a referit la scenariul spectacolului de Teatru Social în care urmează să joace tinerele și tinerii implicați în proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”.

„Vom încerca împreună prin intermediul corporalității și mijloacelor scenice să aducem în prim-plan mesaje legate de tema majoratului și a opțiunilor de viață și să invităm publicul la dialog”, a subliniat regizorul Teatrului M.A.D.E, Ianoș Petrașcu, care a prezentat prima versiune de scenariu. Regizorul a reliefat importanța teatrului educațional și a răspuns la feedbackul prezentat de către tineri și tinere.

Printre concluziile formulate de către participanții și participantele la dialog s-au regăsit și acestea:

„Mi-a plăcut ideea și scenariu în sine, a fost interesant și cred că este un scenariu captivant”.

„Mesajul scenariului este că nu trebuie să ne dăm bătuți și ne învață că trebuie să luptăm pentru ceea ce vrem să obținem în viață”.

„Cred că în spectacol vom avea nevoie de mai multă acțiune”.

„Fiecare om – femeie și bărbat, fată și băiat – au drepturi egale și au rostul lor în viață”.

Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” încurajează implicarea tinerelor și tinerilor în calitate de actori care pot contribui prin spectacolele de Teatru Social la combaterea stereotipurilor de gen și a violenței bazată pe gen.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, UN Women și UNFPA și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.