Presa, restanţieră la capitolul mediatizarea cazurilor de abuz faţă de copii



În subiectele despre copiii abuzaţi mass-media, în cele mai multe cazuri, îi prezintă pe reprezentanţii administraţiilor locale drept „eroi” care se dau cu părerea, evitând să mediatizeze lipsa responsabilităţii acestora în aceste cazuri. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, Daniela Sîmboteanu în cadrul unei şedinţe a Centrului de Investigaţii Jurnalistice la tema: „Imaginea copilului abuzat în ştirile TV/presă. Legislaţie şi practici”, transmite Info-Prim Neo. 


Daniela Sîmboteanu a menţionat că mass-media ar trebui să îşi redirecţioneze unghiul de abordare a subiectelor despre copii abuzaţi sexual, fizic sau psihologic, sau copii neglijaţi de părinţi. Preşedintele CNPAC subliniază că asistentul social, medicul, primarul localităţii trebuie să fie la curent cu riscurile care planează asupra copiilor şi să întreprindă măsuri adecvate. În caz contrar poartă răspundere pentru cele întâmplate, de rând cu agresorii. Daniela Sîmboteanu sugerează jurnaliştilor să iniţieze cicluri de materiale prin care să urmărească cum evoluează cazurile în care copii au fost abuzaţi. 

Ina Prisăcaru, consultant în comunicare PNUD, a menţionat că mass media continuă să mediatizeze subiecte despre copii fără să respecte elementare principii deontologice. De aceiaşi părere este şi avocatul Tatiana Catană, care spune că jurnaliştii din Republica Moldova ar trebui să se ghideze de practicile, convenţiile şi rezoluţiile internaţionale din moment ce legislaţia naţională nu prevede cum trebuie mediatizate cazurile de abuz şi neglijenţă faţă de copii. 

Datele statistice arată că unul din zece copii sunt victime ale abuzului sexual, iar 6 din 10 copii ale abuzului fizic. CNPAC pe parcursul a patru ani a înregistrat 164 cazuri de abuz sexual, 129 de abuz psihologic. În perioada 2006-2010 au fost pedepsiţi de organele de drept 51 de abuzatori, fiind condamnaţi la detenţie sau sancţionaţi administrativ.

 

http://info-prim.md