Reinregistrarea asociatiilor obstesti



Aliona TurcanUitindu-ma recent peste Legea Nr. 837 din 17.05.1996 cu privire la asociatiile obstesti, mi-a venit in minte ca se apropie de sfirsit un termen foarte extins la prima vedere - 18 luni pentru reinregistrarea asociatiilor obstesti care nu corespund rigorilor legale.

Dar sa o luam de la capat. La 2 octombrie 2007, in temeiul Legii nr.178 din 20 iulie 2007, Legea nr.837 din 17 mai 1996 cu privire la asociatiile obstesti a fost republicata cu renumerotarea elementelor si corespunzator modificarea referintelor.

Conform legii republicate, asociatiile obstesti care cad sub incidenta acesteia, inregistrate inainte de intrarea in vigoare a legii, urmeaza sa fie reinregistrate conform dispozitiilor ei, in termen de 18 luni.  Si iata ca acest termen, care parea a fi atit de lung, expira la 02 aprilie 2009.

As vrea sa creionez citeva repere. In primul rind, din lege au disparut citeva entitati juridice - miscarea obsteasca, institutia obsteasca, organizatia obsteasca. Astfel, ca forma juridica de organizare, in conformitate cu prevederile Codului Civil a ramas ASOCIATIA OBSTEASCA si UNIUNEA DE ASOCIATII OBSTESTI. In consecinta, toate celelalte persoane juridice, care dispun de alta forma juridica de organizare, urmeaza sa treaca reinregistrarea. Aici as vrea sa mentionez, ca la multe ONG-uri, cu toate ca in denumire figureaza „asociatie obsteasca", in statut, la forma juridica de organizare sau la forma organizatorico-juridica, cum se scria anterior, este indicat „organizatie obsteasca". Acestea de asemenea urmeaza a fi reinregistrate.

Care este pericolul daca organizatia nu s-a reinregistrat? O stipuleaza acelasi act normativ - asociatiile obstesti care nu s-au reinregistrat pierd statutul de persoana juridica.  Aici mai trebuie mentionata o lacuna a legii. Sunt doua termene in acelasi articol. Prima propozitie din art.46 stipuleaza ca "Asociatiile obstesti care cad sub incidenta prezentei legi, inregistrate inainte de intrarea in vigoare a acesteia, urmeaza sa fie reinregistrate conform dispozitiilor ei, in termen de 18 luni." Iar ultima propozitie - "Asociatiile obstesti care nu s-au reinregistrat in decursul unui an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi pierd statutul de persoana juridica." Totusi termenul de referinta este 18 luni, asa ca nu ezitati sa depuneti actele pentru reinregistrare, cei care cad sub incidenta legii respective.

Acestea fiind spuse, va indemn sa revedeti statutul, sa examinati atent prevederile legale si... cit nu este inca tirziu - sa elaborati proiectul modificarilor la statut sau chiar statutul in redactie noua, sa convocati Adunarea Generala (unicul organ abilitat sa modifice statutul) si sa prezentati actele pertinente la organul de inregistrare.

Aliona Turcan

Expert, membru al Consiliului de Experti

Asociatia pentru Caritate si Asistenta Sociala ACASA