BusinessHub - prima platformă de afaceri pentru antreprenorii din Autonomia Găgăuză



фото6Îmbunătățirea mediului de afaceri în UTA Găgăuzia, promovarea oportunităților de marketing, ghidarea antreprenorilor în lansarea unei afaceri și facilitarea accesării programelor de grant. Sunt doar câteva dintre serviciile prestate de primul „BusinessHub” din sudul țării, deschis la Comrat. Platforma antreprenorială a fost lansată de Asociația Întreprinzătorilor din Găgăuzia „NEXT”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

„BusinessHub” reprezintă un adevărat suport pentru antreprenorii din sudul țării, dornici să-și extindă sau lanseze o afacere. Platforma își propune să contribuie la creșterea economică durabilă a UTA Găgăuzia prin dezvoltarea infrastructurii pentru susținerea antreprenorialului în regiune. Ideea lansării unei astfel de inițiative a pornit din necesitatea unei platforme antreprenoriale accesibile pentru întreprinzătorii din autonomie. Doar în luna iunie, platforma a fost accesată de 10 mii de utilizatori.

„În regiunea noastră, întotdeauna a existat o problemă legată de informarea antreprenorilor despre programele de finanțare din țara noastră, despre trainingurile la care ar putea să participe. Foarte multe programe de finanțare sunt prezentate și descrise în limbile română și engleză, mai puțin în limba rusă. Noi am actualizat aceste informații și le-am adus mai aproape de vorbitorii de limbă rusă. Menirea acestei platforme este de a promova informațiile despre activitățile Asociației, evenimentele economice din regiune, antreprenorii din autonomie, programele de grant. O astfel de platformă este esențială pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial în Republica Moldova”, spune directorul executiv și coordonatorul de proiecte al Asociației Întreprinzătorilor din Găgăuzia „NEXT”, Vladimir Cara.

„BusinessHub” își propune să faciliteze accesul la servicii antreprenoriale de calitate furnizate la timp și cu costuri reduse, informeze utilizatorii despre climatul general de afaceri și să înlesnească cooperarea cu autoritățile pentru a depăși dificultățile în dezvoltarea afacerilor. Reprezentanții Asociației Întreprinzătorilor din Găgăuzia „NEXT”au organizat instruiri pentru antreprenorii dar și pentru persoanele interesate de business din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești. În total, la traininguri au participat 60 de oameni.

„Am invitat experți din Chișinău. Instruirile au fost organizate într-un format nou, interesant. Câte 20 de participanți, femei și bărbați, din fiecare raion, au participat la traininguri și au învățat tehnici de management al personalului, modalități de prevenire și depășire a situațiilor de criză, metode de dezvoltare a afacerii, tehnici de promovare a afacerii pe internet, elemente de marketing, dar și public speaking, pentru că unii dintre cei care pot să gestioneze cu succes o afacere, nu-și pot pune în valoare serviciile, nu pot stabili parteneriate, în lipsa abilităților de a vorbi în public și de a convinge alți oameni”, precizează Vladimir Cara.

Pe platformă sunt stocate informații utile despre programele de finanțare, cele mai importante reglementări pentru buna desfășurare a afacerilor în Republica Moldova, dar și locurile de muncă vacante din autonomie. Până acum, 60 de oameni din regiune și-au găsit un loc de muncă prin intermediul platformei, iar antreprenorii angajați calificați. Totodată, „BusinessHub” reprezintă și protejează interesele antreprenorilor din regiune și îi încurajează să participă la elaborarea propunerilor și adoptarea deciziilor referitoare la cadrul legislativ al Găgăuziei și Republicii Moldova.

„Totodată, platforma antreprenorială încurajează întreprinzătorii să-și exporte produsele peste hotare. În acest sens, în perioada pandemiei, au fost organizate atelierele online „Export Academia Next”. Cele șase companii din regiune care au participat la traininguri au învățat să-și creeze propria strategie de export. Acum, sunt mult mai pregătite să cucerească noi piețe de desfacere”, adaugă Vladimir Cara.

фото11Asociația prin această platformă este alături și de cei care vor să se lanseze în afaceri și să acceseze un grant. Natalia Cara este unul dintre cei care a beneficiat de suportul ONG-ului. Consultanții organizației au ajutat-o să identifice programele de finanțare și să elaboreze un plan de afaceri. După ce a muncit 15 ani în Turcia, 2 în Italia și 3 în Elveția, femeia de 38 de ani este decisă să contribuie la modernizarea localității de baștină, prin implicare și lansarea unei afaceri în domeniul serviciilor funerare.

„Când am venit pentru prima dată la organizație, toată echipa m-a încurajat, mi-a explicat care ar putea fi riscurile, pe ce ar trebui să mă axez. Eu am venit la ei doar cu o ideea de afacere. Alt ceva nu știam nimic, nici măcar de unde să încep. În urma discuțiilor cu ei, chiar aveam impresia că mi-au crescut aripile, am înțeles că nu este atât de dificil cum îmi imaginam. Specialiștii m-au ajutat să depun actele la un program de granturi finanțat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii”, spune Natalia Cara.

Crearea „BusinessHub-ului” dar și instruirile organizate de Asociația Întreprinzătorilor din Găgăuzia „NEXT” au fost implementate cu suportul unui grant de 60 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei. Asociația a fost creată în aprilie, 2018 și are în prezent 30 de membri.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.