Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

Conferinta de presa - Liga persoanelor care traiesc cu HIV in Moldova

Distribuie prietenilor:


 

18 iulie 2007

Comunicat de presa

Informatii de contact: 23 72 41/49 03 63

www.aids.md

Chisinau, RM - Liga persoanelor care traiesc cu HIV din Republica Moldova a fost oficial inregistrata prin certificatul emis de Ministerul Justitiei din Moldova la 22 iunie 2007.

Liga persoanelor care traiesc cu HIV a fost creata in cadrul proiectului Programului Natiunilor Unite pentru HIV si SIDA (UNAIDS) in Moldova care vizeaza imbunatatirea perceptiei si acceptarii sociale a persoanelor care traiesc cu HIV si accesul acestora la procesul de luare a deciziilor in privinta masurilor de raspuns la infectia cu HIV. Ideea de a crea o asemenea asociatie provine din necesitatea de a dispersa ceata confuziei si lipsei de informatie corecta despre infectia cu HIV din societate precum si de a topi gheata din inimile cetatenilor care duce la stigmatizarea si discriminarea persoanelor care traiesc cu HIV. In acest scop initiatorii ideei si-au propus implementarea unui proiect care sa asigure accesul persoanelor care traiesc cu HIV la procesul de luare a deciziilor cu privire la raspunsul la infectia cu HIV si sa uneasca eforturile celor 9 organizatii de profil principale care anterior actionau separat.

La moment Liga pesoanelor care traiesc cu HIV este singura federatie obsteasca din Moldova formata din organizatii ale persoanelor HIV-pozitive sau a celor afectate de HIV, avand misiunea de promovare si aparare a drepturilor persoanelor HIV-pozitive din Republica Moldova, precum si a familiilor lor. Liga reprezinta o uniune a 9 organizatii ("Trandafirul alb", "Credinta" (3 filiale), "Viata noua", "Alegerea ta", "Tinerii cu dreptul la viata", "Sansa plus", "Respiratia a doua") de pe intreg teritoriul tarii. Desi identitatea juridica a Ligii persoanelor care traiesc cu HIV a fost oficial inregistrata doar recent, organizatiile fondatoare coopereaza deja de mai bine de jumatate de an si au reusit sa intreprinda in comun un sir de actiuni importante precum interviuri televizate si emisiuni de informare despre HIV/SIDA, seminare de formare a capacitatii de lucru in domeniu si activitati in municipiile Chisinau si Balti cu ocazia Zilei de comemorare a persoanelor decedate din cauza SIDA impreunac cu Fundatia SIDA Est-Vest.

Principalele obiective ale Ligii includ:

- asigurarea accesului la tratament antiretroviral continuu gratuit;

- eliminarea discriminarii din institutiile medicale si asigurarea accesului la tratament si ingrijire medicala;

- acordarea sustinerii psihosociale persoanelor HIV-pozitive sau celor afectate de aceasta infectie;

- promovarea dreptului persoanelor care traiesc cu HIV la nediscriminare si apartenenta sociala;

- consolidarea dreptului la educatie si integrare socio-profesionala.

Liga persoanelor care traiesc cu HIV din Moldova este similara altor coalitii si uniuni de organizatii din sectorul HIV/SIDA de pe mapamond. Odata cu inregistrarea Ligii vor putea fi oficializate si imbunatatite relatiile de cooperare cu cateva structuri similare din tarile vecine si de talie mondiala: Uniunea organizatiilor persoanelor care trpiesc cu HIV (UNOPA) din Romania, Alianta internationala HIV/SIDA din Ukraina, Alianta globala SIDA, etc. Aceasta va asigura accesul la cele mai bune practici in domeniu din intreaga lume, precum si participarea activa la prevenirea raspandirii epidemiei atat la nivel national cat si la cel international.

 

 

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet