Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

Training: "Incurajarea tinerilor cu disabilitati intru obtinerea studiilor superioare"

Distribuie prietenilor:


Data: 15 - 19 iulie 2007

Locul desfasurarii: Statiunea turistica Holercani

Persoana de contact: Grigore CIOBANU

Tel./Fax: (022) 24 40 01, 23 73 60

E-mail: bvlada@moldnet.md

In Republica Moldova 8% din numarul total al populatiei il constituie persoanele cu disabilitati. O buna parte din aceste opt procente o constituie tineretul. Din pacate doar un numar extrem de mic din acestia isi prelungesc studiile in institutiile de invatamant superior, limitandu-se doar cu studiile medii, sau in cel mai bun caz cu studii medii de specialitate.

Rezultatele cercetarilor efectuate de Asociatia Studentilor cu Disabilitati "GAUDEAMUS" demonstreaza ca nu doar problemele financiare ii impiedica pe tinerii cu disabilitati sa-si continue studiile. Conform acestor cercetari principalul impediment cu care se confrunta tinerii cu disabilitati este bariera psihologica constituita de problemele intampinate de la momentul admiterii in institutia de invatamant, pana la absolvirea facultatii. Pe langa bariera psihologica mai sunt asemenea probleme ca: prejudecatile, intoleranta, discriminarea s.a.

Desfasurarea activitatilor pentru stimularea tinerilor cu disabilitati pentru a milita pentru drepturile sale a devenit deja o traditie pentru Asociatia "GAUDEAMUS". Acest an, de pe data de 15 iulie, pana pe data de 19 iulie, in comuna Holercani, ASD "GAUDEAMUS", cu sprijinul financiar al Ambasadei Elvetiei cu sediul la Kiev va organiza training-ul "Incurajarea tinerilor cu disabilitati intru obtinerea studiilor superioare". La acest training vor participa atat potentialii studenti cu disabilitati cat si tineri care deja isi fac studiile in una sau alta institutie de invatamant superior. Grupul tinta va fi compus din 20 de tineri. Acestia vor participa la un sir de seminare organizate si conduse de experti in psihologie si pedagogie, care vor antrena in persoanele participante abilitatile de comunicare eficienta, exprimare a emotiilor, etc.

Pe data de 17 iulie, anul curent in cadrul training-ului va avea loc o Masa Rotunda la care va fi pusa in discutie importanta studiilor superioare pentru fiecare.

La acest eveniment se vor aborda, de asemenea, problemele intampinate de tinerii si studentii cu disabilitati in procesul academic. De asemenea, la aceasta Masa Rotunda se vor discuta posibilitatile de evitare a obstacolelor atat in procesul academic cat si in relatia dintre persoanele cu disabilitati cu semenii lor fara disabilitati.

La Masa Rotunda vor participa si reprezentantii din partea organizatiei finantatoare, care se va referi la noile posibilitati de colaborare si prioritatile de finantare ale Agentiei Elvetiene pentru Cooperare si Dezvoltare pentru Republica Moldova.

Eveniment organizat de catre Asociatia Studentilor cu Disabilitati "GAUDEAMUS" cu sprijinul financiar al Ambasadei Elvetiei cu sediul la Kiev.

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet