Stanislav Chilimari, antreprenorul din Șoldănești care şi-a transformat pasiunea pentru lemn în afacere



 DSC0181 minCând visurile tale sunt mari, nimic nu te poate opri! În mâinile lui Stanislav Chilimari, lemnul prinde viaţă. Antreprenorul din Parcani, Șoldănești reușește să confecționeze mobilier din lemn natural, uși și geamuri. Și-a deschis atelierul chiar în curtea casei, după ce a aplicat la „Fondurile de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în Sîngerei și Șoldănești”, gestionat de Asociaţia Obştească „Consens Sîngerei”. În cadrul proiectului, implementat de Fundația Est-Europeană, tânărul de 27 de ani a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene și Suediei, cu ajutorul căruia și-a dotat atelierul cu utilajul necesar pentru funcționare.

Lemnul a fost dintotdeauna o curiozitate pentru Stanislav Chilimari. Antreprenorul recunoaște că în anii de școală aștepta cu nerăbdare lecțiile de educație tehnologică la care contura jucării sau elemente decorative din lemn. Trecerea anilor nu a făcut decât să crească pasiunea și interesul lui Stanislav pentru lemnărit, iar acum, tânărul este mândru că a reușit să-și creeze propriul atelier.

„Am decis să deschid afacerea în localitate pentru a le oferi oamenilor o alternativă ecologică. Am multe idei pe care vreau să le pun în practică și cred că obiectele pe care le voi confecționa, vor fi utile pentru cei din jur. Până acum, am realizat mai mult lucrări pentru familia mea, dar sunt în așteptarea comenzilor, afirmă Stanislav Chilimari.

 DSC0179 minTânărul și-a realizat visul cu ajutorul A.O. „Consens Sângerei” care gestionează „Fondurile de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri în Sîngerei și Șoldănești”. După ce a învățat cum să elaboreze un plan de afaceri, dar și să prevină riscurile, a obținut un grant de 1209 euro din partea Uniunii Europene și Suediei. Datorită acestui suport financiar nerambursabil, a reușit să procure o mașină de tâmplărie.

„Acest grant a reprezentat pentru mine un adevărat suport, deoarece utilajul este foarte scump, comparativ cu veniturile pe care le obțin. De mult timp visam la o astfel de mașină de tâmplărie performantă. Pot să-mi pun în practică toate ideile. Nimeni până acum, în afară de prieteni și familie, nu m-a ajutat atât de mult”, menționează tânărul antreprenor.

Acest suport l-a determinat pe Stanislav Chilimari să creadă și mai mult în visul său. Este decis să procure un alt dispozitiv pentru ca atelierul să devină deplin funcțional. Pentru aceasta, tânărul agoniseşte bani, muncind la o firmă agricolă. „La această mașină de tâmplărie performantă trebuie să conectez un alt dispozitiv pentru aspirarea deșeurilor din lemn. Nu este foarte costisitor, iar banii pe care îi adun acum vor fi direcționați în această direcție. Totodată, aș vrea să confecționez și elemente din fier, dar pentru acest lucru tot am nevoie de utilaj și tehnică specială”, precizează tânărul.

Stanislav Chilimari este în proces de inițiere a actelor necesare pentru înregistrarea afacerii. „Totodată, sunt în căutarea punctelor de comercializare a produselor. Chiar dacă în regiune sunt mai mulți agenți economii care produc mobilă din lemn, eu sunt hotărât să depun mult efort pentru a oferi mobilă de calitate”, afirmă beneficiarul de grant.

Antreprenorul consideră că este important ca tinerii să se implice în afaceri pentru că doar așa pot demonstra că le pasă de cei din jur. „Vreau să rămân acasă și consideră că și în Republica Moldova poţi să devii un antreprenor de succes, dacă crezi în visele tale și muncești pentru realizarea lor”, punctează tânărul.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării", proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.