"Prin voluntariat îmi regăsesc noi dimensiuni ale personalității", interviu cu Anastasia Butucel, voluntară SPFM



getImage_2Tânără și neliniștită! Ambițioasă și optimistă! Frumoasă și modestă! Astfel putem să o descriem pe cea mai tânără voluntară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova(SPFM). Ea este Anastasia Butucel, elevă în clasa a XI-a, la Liceul Român - Englez "Mircea Eliade" din Chișinău. Vă invit să o cunoașteți și voi...

1. Ce presupune voluntariatul pentru tine?

În viziunea mea, voluntariatul este o metodă extraordinară de a ajuta persoanele din jur fără a le cere în schimb ceva. De asemenea reprezintă dorința noastră, a tinerilor activi, de a schimba ceva în societate și de a cunoaște lucruri inedite. Cei care practică asemenea acțiuni se identifică prin termenul de Voluntar. Voluntariatul mi-a dezvoltat abilitățile și mi-a arătat cum să produc schimbări semnificative în direcția propriilor concepții despre viață. Prin voluntariat îmi regăsesc noi dimensiuni ale personalității mele.

 

2. De cînd ai început să practici voluntariat și la ce activități ai participat până acum?

Calea mea în activismul civic a început în septembrie 2011 cînd pentru prima data am pășit pragul Societății de Planificare a Familiei din Moldova (SPFM). În prezent pot să afirm cu mândrie că sunt deja în familia SPFM de un an de zile. La SPFM mă implc în diverse activități de voluntariat. De asemenea, pe lângă faptul că sunt voluntară SPFM, am devenit și membră a rețelei internaționale de tineri Y-SAFE în domeniul sănătății sexual-reproductive. Pe parcursul acestui an, fiind cea mai activă tânără, am reușit să mă adaptez cu voluntarii, staff-ul și bordul organizației, nesimțind  diferența de vârstă. SPFM este într-adevăr o familie mare care m-a primit cu brațele larg deschise și mereu este în așteptare de voluntarii noilor generații. Am participat la diverse training-uri care mi-au dezvoltat și perfecționat abilitățile de comunicare. Unele proiecte și evenimente la care am participat sunt: flash-moburi organizate de Amnesty International(AI), Tabăra de vară "Uniți prin diversitate" în cadrul Schimbului Intercultural organizat de CNTM,  evenimentul organizat recent de un grup de 3 persoane din care am luat și eu parte, numit "Familia - un concept aparte", o expoziție de fotografie care s-a bucurat de succes, care mi-a dezvoltat abilități de lider, afirmându-mă  mult mai sigură pe mine și pe capacitățile mele.

 

3. Ce reprezintă Societatea de Planificare a Familiei din Moldova pentru tine?

Pentru mine SPFM este  o echipă cu scopuri bine definite, oameni care  în orice moment sunt disponibili să te încurajeze și să te îndrume spre un mod sănătos de viață. Doar la SPFM te descoperi din altă perspectivă și te informezi în domeniul sănătății cu ajutorul educatorilor de la egal la egal, specialiștilor, etc.  Aceasta familie există în viața mea de un an și pentru asta le mulțumesc.

 

4. Care sunt rezultatele obținute în urma activismului tău civic?

Îmi amintesc cum am intrat pentru prima dată în oficiu organizației...Eram o persoană timidă, care avea temeri față de anumite subiecte, nu-mi expuneam liber punctul de vedere și foarte rar îmi argumentam ideile în fața unui public numeros. În pofida acestora, am trecut cu succes peste aceste impedimente, acum mă integrez ușor, contribui cu diverse opinii, sfaturi, sugestii și implicare la organizarea diverselor activități, mă informez mereu și asta pentru mine este cel mai important deoarece  cel care deține informația, deține întreg Universul.

 

5. Ce mesaj transmiți tinerilor de astăzi?

Dragi tineri, fiecare dintre voi poate deveni voluntar, e nevoie doar de ambiție, motivație si disponibilitate. Vă urez mult succes! Noi putem să ne schimbăm viața începând chiar de azi!

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM