A fost finalizată instruirea tinerilor la subiectul anticorupție și promovarea toleranţei zero față de acțiunile de corupţie



În perioada martie-aprilie 2023, Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a desfășurat pentru un grup de 30 de tineri și tinere din raionul Cantemir seminare de instruire în domeniul prevenirii corupției în sistemul educational, promovarea mecanismelor anticorupţie și integritate, evidențierea consecințele corupției pentru o societate modernă.

În cadrul seminarelor au mai fost discutate subiecte ce țin de sesizarea unei fapte de corupție, elementele unei sesizări, discuții despre accesul la informație, transparența paginilor web ale autorităților publice, integritatea electorală și procedura de alegere a reprezentantului elevilor în cadrul Consiliilor de elevi, dar și elaborarea materialelor de informare și educație despre importanța promovării anticorupției.

Participanți instruirilor au fost foarte activi și au simulat potențiale situații, inclusiv au învățat cum se scrie o sesizare la organul competent. Tinerii au menționat că subietele instruirilor sunt foarte utile și au adus claritate privind motivarea implicării și participării în promovarea mesajului anticorupție.

poza 1

Instruirea este parte a proiectului “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”, care are drept scop cultivarea intoleranței cetățenilor la fenomenul corupției și conștientizarea cu privire la efectele negative ale corupției, prin implicarea activă a tinerilor în activitățile proiectului.

Proiectul își propune să atingă următoarele obiective: capacitarea a 30 de tineri și tinere din raionul Cantemir în domeniul prevenirii corupției în sectorul educației și promovării mecanismelor de combatere a corupției, creșterea nivelului de informare și conștientizare a cetățenilor, elevilor, managerii instituțiilor de învățământ din raionul Cantemir despre pericolul fenomenului corupției și importanța prevenirii acestuia prin mecanisme eficiente, inclusiv sporirea cunoștințelor reprezentanților instituțiilor publice, organizațiilor societății civile locale, liderilor comunitari prin elaborarea unui ghid infografic cu bune practici și instrumente de combatere a corupției.

Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul “Implicarea tinerilor în promovarea anticorupției în raionul Cantemir”.