CIDP ANIMA// Spațiu de socializare și dezvoltare personală pentru tinerii din Vălcineț, raionul Ocnița



Poster rom Acted civic

Acum și în comuna Vălcineț din raionul Ocnița – spațiu de socializare și dezvoltare personală pentru tineri.

Conceptul Anticafenelei din Bălți vine să răspundă la necesitățile tinerilor din localitate prin organizarea unui spațiu prietenos de comunicare, socializare, dezvoltare a abilităților de lider, organizatorice, atitudine empatică și activism.

În ultimii 2 ani, Centru de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA a reușit replicarea conceptului Anticafenelei în trei regiuni din nordul țării. Din luna noiembrie 2022, conceptul Anticafeneli și a spațiului de socializare și dezvoltare personală este lansat și în Vălcineț, Ocnița. În weekend tinerii din localitate și regiune au posibilitatea să participe la activități de dezvoltare și formare tematică, relaxare și animare a timpului liber alături de facilitatori și lucrătorii echipei mobile din Bălți. Spațiul funcționează sâmbăta și duminica, în perioada orelor 13:00 – 17:00, gratuit pentru toți tinerii din localitate. Activitățile sunt promovate în limba rusă, ceea ce răspunde și necesităților tinerilor refugiați și localnici.

În zilele de duminică în spațiul creat se deplasează Echipa mobilă a lucrătorilor de tineret din Anticafeneaua din Bălți. Sunt organizate  sesiuni informaționale, ateliere și traininguri tematice – Comunicare eficientă, Conflictologie, Orientare profesională, Art terapie și TFU.

În zilele de sâmbătă, facilitatorul local organizează activități ce vizează dezvoltarea abilităților creative, socializare, comunicare și animare a timpului liber prin intermediul atelierelor de creație, handmade, vizionare de film și jocuri de societate.

Spațiul dotat este rezultatul unei frumoase colaborări dintre AO CIDP Anima, ACTED și Primăria Vălcineț care a oferit spațiu gratuit pentru organizarea activităților.

În weekend, fiecare tânăr dornic de un ALTFel de activitate și formarea cercului de prieteni poate accesa spațiul nou creat care se găsește în incinta Bibliotecii sătești Vălcineț, Ocnița.

Cu suportul ACTED, din cadrul programului finanțat de ECHO „Protecția comunitară pentru mediu sigur pentru refugiați și comunitățile gazdă din Moldova” pentru organizațiile societății civile și actorii non-profit din Republica Moldova, spațiul din Vălcineț a fost dotat cu bean-bag, televizor, boxă, laptop, air hockey și jocuri de societate. Aceste bunuri sunt oferite Primăriei com. Vălcineț cu titlu gratuit și va servi drept bază tehnică în organizarea activităților cu tinerii și locuitorii, refugiații din regiune.

Activitățile spațiului vor continua în perioada iernii 2022 – 2023 în fiecare weeekend, precum și vor fi identificate surse suplimentare pentru a dezvolta acest spațiu în continuare, a menționat Mihalcean Nonna, directoarea executivă a CIDP ANIMA.

Acest proiect este implementat cu sprijinul ACTED, în cadrul programului finanțat de ECHO „Protecția comunitară pentru mediu sigur pentru refugiați și comunitățile gazdă din Moldova” pentru organizațiile societății civile și actorii non-profit din Republica Moldova.