AJPP continuă desfășurarea sesiunilor de instruire a consilierilor de probațiune din Republica Moldova



Asociația pentru Justiție Penală Participativă continuă să participe la sporirea competențelor profesionale ale consilierilor de probațiune din cadrul birourilor teritoriale de probațiune din Republica Moldova. Astfel, în perioada 13-14 septembrie 2022, un grup format din 23 de consilieri de probațiune au participat la o nouă instruire pe subiectul evaluării nevoilor și riscului în privința subiecților minori și tineri. 

„Scopul activității per ansamblu este de a îmbunătăți procesul de evaluare a subiecților din probațiune, indiferent dacă ne referim la minori sau adulți. De data aceasta, agenda instruirii este axată pe aspecte practice, or deja se știe bine că, o evaluare de calitate generează intervenții de calitate” a declarat președinta Asociației pentru Justiție Penală Participativă, Augustina Bolocan-Holban.

Timp de două zile, consilierii de probațiune au avut posibilitate să exerseze, aplicând ghiduri de interviu în baza ariilor ce derivă din Fișa de evaluare a nevoilor și riscului. De asemenea, au practicat jocul de rol, dezvoltând abilități de intervievare în evaluarea mediului familial, nivelului de educație și calificare, evaluarea locului de muncă și a situației financiare, evaluarea comportamentului infracțional, dar și managementul documentelor utilizate în practica evaluării.

Experiența și cunoștințele acumulate i-au determinat pe consilieri să fie mai aproape de nevoile beneficiarilor care ajung în sistemul de probațiune.

Instruirea a fost ghidată de formatoarea Ramona Bălăiță, expertă cu o vastă experiență practică în domeniul probațiunii din România. 

Prezent la eveniment, directorul interimar al Inspectoratului Național de Probațiune, Igor Sandu, a menționat necesitatea fortificării continue a abilităților profesionale ale consilierilor de probațiune, aducând mulțumirile de rigoare tuturor partenerilor proiectului și i-a oferit Dnei Ramona Bălăiță distincția INP în semn de recunoștință pentru aportul depus la dezvoltarea sistemului de probațiune din Republica Moldova. 

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Sprijinirea resocializării copiilor în conflict cu legea în cadrul sistemelor de probațiune și penitenciar (a doua etapă de implementare)” implementat de Asociația pentru Justiție Penală Participativă în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și UNICEF Moldova.