CIDP ANIMA//Cafenelele ”INFO” din regiuni după modelul Anticafenelei din Bălți deschise pentru tinerii NEET



civic.md

În octombrie 2021 echipa CIDP Anima a lansat un proiect cu durata de 3 ani, pentru tinerii NEET din 3 regiuni din nord. Inițiativa ”YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori”,  are drept scop dezvoltarea a trei spații de abilitare economică, socializare și dezvoltare personală în satele din nordul țării.

În toamna 2021 spațiile lansate din cadrul proiectului au fost dotate cu câte o canapea, dozator, tablă whiteboard, Fotbal –joacă de masă și un set de jocuri de societate.

În lunile noiembrie – decembrie și ianuarie al anului curent, Cafenelele ”INFO” lansate în regiunile beneficiare  a proiectului au deschis ușile pentru tinerii din regiuni, pentru a le prezenta programa de activitate și oportunitățile pentru următorii 3 ani.

Spațiile create vor găzdui tinerii NEET într-o serie de activități de orientare profesională, dezvoltare personală, socializare și abilitare economică. Acestea activează în zilele de weekend, și pot fi găsite în școala din comunitate la Bocani, raionul Fălești, Crișcăuți raionul Dondușeni și  în  Centru de tineret la Bălășești, raionul Sîngerei. 

Cu asistența coordonatorilor locali, weekend-urile în aceste sate au devenit mai colorate, iar tinerii au deja un spațiu de unde pot să se inspire și să învețe, să identifice oportunități de dezvoltare, orientare profesională și implicare în dezvoltarea ulterioară a propriei afaceri.

În următoarele luni ale iernii tinerii NEET din regiunile proiectului vor fi invitați în spațiile Cafenelelor ”INFO”  pentru familiarizare cu oportunitățile lansate în regiune. Astfel, aceștea vor beneficia de Clubul „Profesional” –  orientare profesională. Clubul are drept scop abilitarea grupului de tineri NEET în orientare profesională și identificarea aptitudinilor și intereselor acestora, dezvoltarea abilităților de comunicare și prezentare în public.

La fel, tinerii vor fi implicați în Hackathonul ideilor antreprenoriale. Activitatea va antrena cîte 10 tineri din fiecare regiune a proiectului  într-un exercițiu creativi de identificare a ideilor noi pentru domeniul de antreprenoriat local în regiunile rurale. Potențialul acestor idei antreprenoriale este de a fi preluate de tinerii NEET în implementare prin aplicare la programul de mini granturi, ce va fi lansat în cadrul proiectului în următoarele perioade de acțiune. 

________________________

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” implementează inițiativa ” YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori” în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în R. Moldova”

Acest grant este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”