Peste 500 de tineri din 20 de raioane au fost instruiți cum să recunoască și să reacționeze la dezinformare



Pe parcursul lunilor octombrie – decembrie 2021, peste 500 de tineri din peste 20 de raioane ale Moldovei, au fost abilitați în domeniul alfabetizării mediatice, informați despre fenomenul dezinformării și a știrilor false - foarte frecvent întâlnite în fiecare zi.

prima

Seminarele organizate atât online, cât și față în față cu tinerii, le-au oferit instrumente de abilitare și sensibilizare pentru a aborda analitic și interpreta conținutul media. În cadrul seminarelor, tinerii au fost familiarizați cu importanța dobândirii culturii informaționale, fenomenul fake-news și dezinformarea, de ce este prezentă dezinformarea pe rețelele sociale, combaterea efectelor campaniilor de dezinformare și a răspândirii de știri false, etc. Alfabetizarea mediatică cuprinde toate abilitățile tehnice și cognitive, necesare pentru accesarea, utilizarea, evaluarea critică și crearea de conținut media, dar și capacitatea de a lua decizii informate.

250157592 1673611433080606 9196915079162476739 n

Seminarele au fost pe placul participanţilor. „A fost o lecție informativă de mare ajutor, mai ales că mulți tineri se confruntă cu problema dezinformării. Mă bucur că am primit informații pe care le voi putea utiliza pe viitor”, a menționat Vitalina Sacicov, una dintre participanții/tele la instruire.

Antidotul cheie împotriva dezinformării este creșterea gradului de alfabetizare a consumatorilor și creatorilor de conținut media, prin urmare obiectivul programului de alfabetizare mediatică a fost de a oferi tinerilor cunoștințe pentru a-și îmbunătăți semnificativ capacitatea de a evalua în mod critic conținutul media.

 „Programul de instruire a fost unul necesar, tinerii au învățat să-și pună careva întrebări de control atunci când văd/aud/citesc o informație și astfel vor putea face mai ușor diferența între informația adevărată de cea falsă. Subiectul nu este unul foarte interesant pentru tineri, iar atunci când facem instruiri de educație media este necesar să-i captivăm cu exemple de știri false versus adevărate, selectate pe interesul lor”, a relatat Olga Comerzan, formatoare în cadrul instruirilor.

Atelierele de alfabetizare mediatică au fost organizate în cadrul proiectului “Susținerea educației de alfabetizare mediatică pentru tineri”, implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală 2021, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.