Un laborator AgTech cu drone și mecatronică va fi creat în două universități din țară



Pentru a susține dezvoltarea agriculturii performante în Republica Moldova, un laborator AgTech cu drone și mecatronică va fi creat la două universități de profil din țară. În acest sens, în cadrul proiectului Tekwill, Universitatea Agrară de Stat (UASM), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Asociația Națională a Companiilor TIC au semnat un Memorandum de înțelegere. Laboratorul va constitui o sursă de formare continuă a personalului din companiile agricole, iar viitorii profesioniști vor beneficia inclusiv de mentorat și asistență în utilizarea tehnologiilor moderne și a dronelor în agricultură. Proiectul va fi implementat în următorii trei ani, cu susținerea partenerilor externi de dezvoltare USAID și Suedia.

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, ATIC: „Prin stabilirea parteneriatelor cu universitățile din țară, ne propunem să creăm acea sinergie în toate domeniile conexe, care să contribuie la dezvoltarea economiei de țară, inclusiv și în agricultură. Iar pentru ca specialiștii de mâine să dispună de abilități conform cererii de pe piață, este necesar să investim în educație prin infrastructură, acces la laboratoare de cercetare, experiență și expertiză. Laboratorul AgTech va deveni un instrument viabil, grație căruia viitorii specialiști își vor testa cunoștințele acumulate, vor fi încurajați să gândească inovativ, vor implementa tehnologiile informaționale și se vor pregăti pentru o profesie în domeniu.”

Posibilitățile laboratorului AgTech

Laboratorul AgTech va fi constituit din două filiale: Agrodrone – în incinta UASM și Mecatronică – în incinta UTM. În cadrul laboratorului, studenții, masteranzii și doctoranzii vor avea posibilitatea să participe la programe de formare și cercetare, prin care să-și dezvolte abilitățile și să-și pună în practică competențele, prin intermediul echipamentelor și instrumentelor.

Ilie Cercel, prorector pentru activitate științifică, UASM: La nivel global, agricultura este în tranziție spre o nouă revoluție verde susținută de implementarea masivă a tehnologiilor digitale. Suntem siguri că această inițiativă va impulsiona colaborarea intersectorială și interuniversitară la nivel local, dar și vom pregăti viitori specialiști ce se vor integra ușor în fluxul global al dezvoltării unei agriculturi moderne.”

Vladislav Reșitca, prorector pentru studii, doctor în științe tehnice, conferențiar universitar, UTM: „Noi pregătim specialiști care să fie adaptați la cerințele actuale ale pieții, iar rolul tehnologiilor în educația studenților este unul indispensabil. Un astfel de laborator reprezintă o inovație pentru domeniul academic, prin intermediul căruia viitorii profesioniști vor beneficia de un mediu propice în care să-și îmbunătățească abilitățile și care să conducă la dezvoltarea industriei.”

Benjamin Toric, director al Proiectului Agricultura performantă în Moldova, finanțat de USAID: „În cadrul APM USAID, recunoaștem importanța AgTech în creșterea productivității, în același timp cu  optimizarea utilizării resurselor și minimizarea impactului negativ asupra mediului.  Ca atare, am colaborat îndeaproape cu Tekwill și cu alți parteneri moldoveni pentru a lansa o serie de inițiative AgTech, inclusiv Academia AgTech și BeeProtect. USAID/HVAA susține, de asemenea, cea mai recentă inițiativă AgTech, care este facilitată de Tekwill, și care își propune să înființeze un laborator AgTech cu drone și mecatronică la UASM și UTM.  HVAA a ajutat la crearea unui parteneriat inovator între universități și sectorul privat din Moldova și din străinătate, la catalizarea cercetării interdisciplinare, a schimbului de experiență și a dezvoltării de soluții inovatoare pentru a aborda problemele și provocările cu care se confruntă producătorii agricoli.  Dronele agricole, de exemplu, pot contribui la îmbunătățirea diferitelor practici agricole, inclusiv evaluarea sănătății culturilor, irigarea, analiza solului și a terenului. Se preconizează că piața globală a dronelor agricole va depăși 15 miliarde de dolari până în 2027, transformând sectorul agricol, ajutând la depășirea provocărilor legate de schimbările climatice. Laboratorul AgTech, va ajuta Moldova să țină pasul cu tendințele internaționale de dezvoltare.” 

Inițiativa are drept scop conectarea instituțiilor de învățământ pentru sporirea capacității antreprenoriale și educaționale, precum și a potențialului de cercetare și dezvoltare a companiilor din industria agricolă. Toate, cu scopul de a susține transformarea agriculturii, prin utilizarea inovațiilor tehnologice, care să contribuie la creșterea productivității, reducerea costurilor pe care le presupun practicile actuale de producție agricolă.

Potrivit statisticilor, peste 850.000 de moldoveni muncesc în agricultură și generează, anual, aproximativ 13% din PIB-ul țării, iar până în 2027, doar utilizarea dronelor în agricultura globală va atinge o cotă a serviciilor de 15.2 mlrd de dolari SUA. Chiar dacă digitalizarea sectorului agricol aduce multe beneficii, iar o serie de acțiuni și instrumente sunt puse deja în aplicare, încă există foarte multe bariere de valorificare a întregului potențial. Suportul acordat agriculturii bazate pe tehnologii informaționale reprezintă una dintre cele 5 verticale de afaceri pe care le susține Tekwill în cadrul programelor sale de încurajare a colaborării sectoriale dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT. Pe parcursul ultimilor ani, cu ajutorul Tekwill, au fost dezvoltate mai multe soluții  în domeniul agriculturii și industriei alimentare, precum: academia de instruire a viitorilor specialiști în domeniu (AgTech Academy); platforma digitală pentru prevenirea intoxicării albinelor și facilitarea comunicării între actorii implicați (BeeProtect); soluția pentru promovarea consolidată a ofertelor producătorilor locali de fructe pe piețele externe și comerțul online al produselor agricole; soluția integrată de comercializare a produselor și serviciilor agricultorilor și companiilor locale din industria vinului ș.a.

Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!

Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.