Eveniment de totalizare al proiectului „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”



Organizatorii și beneficiarii proiectului s-au reunit la data de 27 noiembrie 2021, pentru un eveniment de totalizare al activităților proiectului.

La începutul evenimentului, Victoria Isac, președinta Centrului pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) a venit cu un cuvânt de mulțumire pentru reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) pentru încrederea oferită proiectului și finanțarea acordată Centrului, a exprimat recunoștință pentru toate persoanele care s-au implicat în proiect mulțumind partenerilor pentru implicarea lor în activități la nivel regional și reușita obținută în organizarea activităților comunitare, chiar și pe timp de pandemie”.

3

Cristina Berlinschii, coordonatoarea proiectului a menționat: „Proiectul nostru a oferit oportunitatea tinerilor din 5 raioane din sudul țării să devină cetățeni activi în localitățile de baștină și să se implice în soluționarea problemelor comunității, dar și în promovarea cetățeniei active la nivel local. Tinerii înțeleg cel mai bine care sunt necesitățile localității lor, iar mobilizarea comunitară de care au dat dovadă bucură și putem vedea impactul în rezultatele proiectului”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele finale ale proiectului „„REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, obținute după desfășurarea activităților pe parcursul celor șapte luni de activitate și au fost înmânate certificatele de gratitudine beneficiarilor implicați activ în proiect. În activitățile proiectului au fost implicați tineri din grupurile social vulnerabile și încurajată înțelegerea reciprocă între tinerii din diferite comunități.

6

Printre rezultatele proiectului se numără:

--- capacitarea a 30 de tineri lideri din regiunea de sud a țării în domeniul activismului civic și democrației participative în viața publică locală,

--- desfășurarea cluburilor de discuții “peer to-peer learning” cu lideri comunitari experimentați și împărtășirea experienței despre importanța activismului civic,

--- organizarea și desfășurarea a zece activități practice comunitare în localitățile de baștină ale tinerilor instruiți. Printre activitățile desfășurate se regăsește o campanie de sensibilizare cu privire la importanța menținerii curățeniei și strângerea deșeurilor, expoziție de fotografii privind importanța incluziunii persoanelor cu dizabilități din zonele rurale, activități educative și sportive în sate ce încurajează implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității rurale, lansarea Clubului jocurilor de societate pentru tineri, îndemnarea tinerilor să viziteze muzeele, vopsirea liniilor de trecere pietonală și a marcajul rutier care abia se vede – având vizibilitate redusă și altele. Pentru prezentarea activităților a fost elaborată o broșură ilustrativă și realizat un material video cu imagini de la activități, dar și impresii ale tinerilor participanți.

Proiectul „REACH OUT – dezvoltarea cetățeniei active în rândul tinerilor la nivel local”, a fost implementat de Centrul pentru Dezvoltare Educațională și Comunitară (CDEC) în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).