Spații de abilitare economică lansate în Bălășești, Bocani și Crișcăuți



civic.fee

Toamna 2021 vine cu proiecte unice și creative pentru tinerii din țară. În octombrie 2021 echipa CIDP Anima a lansat pentru tinerii din 3 regiuni din nord inițiativa ”YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori”. Proiectul are drept scop dezvoltarea  a trei spații de abilitare economică, socializare și dezvoltare personală în satele din nordul țării. Ultima reprezintă și unul din obiectivele inițiativei. În luna octombrie s-a lucrat la dotarea și pregătirea spațiilor date pentru a deschide ușile tinerilor în satele Crișcăuți, Bocani și Bălășești.

În decursul a 3 ani de activitate spațiile vor găzdui cca 180 de beneficiari și vor fi abilitați economic minim 30 de tineri, dintre care 6 vor fi susținuți și financiar în lansarea propriilor afaceri.

Lansarea spațiilor a avut loc cu susținerea coordonatorilor și partenerilor locali. Fiecare spațiu este dotat din proiect cu mobilă moale, jocuri de societate, masă de fotbal, withboard. Astfel spațiile au devenit a fi un prototip al Anticafenelei din Bălți. Experiența și bunele practici al Anticafenelei pot fi vizualizate la https://www.facebook.com/anticafeneabalti , cu o istorie de peste 5 ani de activitate. Investițiile din inițiativă au venit să dezvolte în continuu clasele digitalizate acum în primăvara anului 2021 și să contribuie la amplificarea funcționalității acestora. Noile Anticafenele în regiuni au fost completate inițial cu suportul UE și GIZ cu implicarea echipei CIDP Anima.

Spațiile de abilitare economică urmează să găzduiască zeci de tineri din localitate și raza acesteia. Activitățile vor fi accesibile pentru tineri în zilele de sâmbătă. Toți doritorii vor avea acces la noile Anticafenele lansate în regiuni. În cadrul acestor platforme, tinerii vor învăța arta antreprenoriatului și vor descoperi pentru sine căi de dezvoltare economică în satele natale. În urma programului de abilitare economică și a setului de activități, de cursuri, mentorat, emisiuni cu tinerii antreprenori, focus grupuri, campanii de colectare de fonduri și marathoane de idei în timpul anilor 2021-2022-2023 va fi lansat și un program de minigranturi pentru tinerii NEET din regiune. Astfel, vom susține cîte 2 tineri viitori antreprenori din fiecare localitate.

Programul de activitate al noilor Anticafenele și rezultatele atinse vor fi disponibile de urmărit pe pagina web al organizației http://anima.md/ru/   sau la https://www.facebook.com/CIDPAnima .

_________________

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” implementează inițiativa ” YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori” în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în R. Moldova”

Acest grant este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat/ă de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul Proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”