Garaj tehnic: verificăm, reparăm, schimbăm piese de politici publice în domeniul tineret. Un eveniment marca YEP



n 221

Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat la 28 septembrie un eveniment de capacitare pentru 11 ONG-uri de tineret din mediul rural. Evenimentul a facilitat un schimb de idei și bune practici în elaborarea și implementarea politicilor de tineret la nivel local. Ideia Garajului tehnic a fost de a reuni practicieni în domeniul tineret pentru a se inspira reciproc și a se auto-evalua în procesul de lucru cu tinerii la nivel de comunitate.

La activitate au participat 15 persoane ce reprezintă 11 ONG-ri partenere în programul de Împuternicire a tinerilor din mediul rural – YEP.

În prima parte a evenimentului, reprezentanții de ONG, divizați în trei grupe, au avut ocazia să împărtășească cele mai inovatoare practici de succes și istorii în raport cu împuternicirea, mobilizarea și promovarea tinerilor la nivel local, dar și obstacolele cu care se ciocnesc în acest proces.

„Una din practicile de succes în lucrul cu tinerii este schimbul de experiență cu alți tineri din comunitățile vecine. Prin schimb de experiență tinerii sunt motivați să se manifeste și să continue activitatea”. – Mariana Bruma, reprezentant ONG Univers, or. Drochia.

„Am înțeles că diversificarea activităților este o practică bună de a scoate tinerii din zona lor de confort și de a găsi activități pe interese”. – Svetlana Budiștean, reprezentant ONG Șansa, s. Varnița, rn. Anenii Noi.

„Una din provocările noastre este time-managementul și planificarea activităților la timp, dar lucrăm intensiv la aceasta pentru a ne organiza cât mai eficient prin întocmirea unui plan lunar”. – Nicolai Dișli, președinte ONG Pharos, or. Ceadîr-Lunga.

În partea a doua a activității, echipa iRi a prezentat planul de acțiuni privind extinderii proiectului YEP pe următoarele 12 luni cu fișa de indicatori și responsabilități. Tot în cadrul sesiunii a fost prezentat și „Planul-TUSOVKA” (denumire convențională pentru planul informal de acțiune) – un plan de autoguvernare a grupurilor de inițiativă din cele 30 comunități rurale ale proiectului. Scopul acestui plan este de a facilita activitatea sisemică a celor 30 grupuri de inițiativă și pregătirea tinerilor pentru auto-oranizare după finalizarea programului.

Revenind în comunități, ONG-rile partenere, împreună cu cele 30 grupuri de inițiativă, urmează să analizeze strategia de dezvoltare a tinerilor (2021-2025) și să dezvolte împreună cu reprezentanții APL și alți factori de interes din comunitate Plan de Acțiuni pentru anul 2022. În acest sens iRi și GLCAP vor oferi ca și în anul precedent fiecărei comunități câte un mini-grant în valoare de 1000 USD cu condiția că tinerii vor reuși să atragă alte resurse din comunitate (primărie, antreprenori, comunitate).

Planul va include activități necesare în dezvoltarea viziunii tinerilor determinând cele mai stringente probleme ale tinerilor din comunitățile lor și identificând modalități practice de rezolvare a acelor probleme urmare a unui parteneriat inter-comunitar.

Activitatea face parte din cadrul programul „Împuternicirea tinerilor din mediul rural (YEP)” implementat de către Institutul pentru Inițiative Rurale în Moldova (iRi) în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership (GLCAP), Ohio, SUA cu suportul financiar acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.