UE // CONFERINȚA FINALĂ a proiectului ”Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Sud”



5Ziua de 05 noiembrie 2021, pentru Regiunea Sud, a fost marcată prin desfășurarea evenimentului de finalizare a proiectului ”Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Sud”, implementat de Asociația Obștească Centrul ”CONTACT-Cahul”, parte a proiectului național „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Rezultatele obținute în urma implementării proiectului și cele mai relevante schimbări apărute în Regiunea Sud au fost prezentate de către Dl. Mihail Cucereanu, directorul executiv al Centrului „CONTACT-Cahul”.

Dna Cristina Lupan, manageră de proiect, a relatat despre Programul de Granturi Locale accentuând faptul că organizațiile beneficiare ale Programului de Granturi Locale au implementat în localitățile lor proiecte menite să abiliteze cetățenii prin participarea activă și constructivă în procesele decizionale locale privind dezvoltarea durabilă a serviciilor publice în comunitățile locale din întreaga Regiune Sud.

Evenimentul a fost onorat de prezența: Dlui Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției Cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova; Dnei Matilda Halling, ofițer de program Delegația UE, Dnei Valentina Pleșca, șefa unității “Abilitarea Cetățenilor și Dezvoltarea Capacităților” din componența GIZ; Dnei Olga Gorban, directoarea executivă a Agenției de Dezvoltare Regională Sud; Dlui Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, reprezentanții GIZ, societatea civilă și mass-media.

Dl. Gintautas Baranauskas a venit cu un cuvânt de felicitare, menționând: „Scopul principal al Programul de Granturi Locale, finanțat de Uniunea Europeană, a fost de a consolida capacitățile cetățenilor și societății civile de a se implica pentru servicii locale mai ecologice. Vedem că angajamentul și implicarea cetățenilor din Regiunea Sud a contribuit foarte mult la îmbunătățirea serviciilor locale, dar în același timp a consolidat acel sentiment de responsabilitate din partea autorităților publice. Programul de Granturi Locale a fost implementat în sinergie cu alte inițiative ale UE, care au fost focusate pe proiecte de infrastructură majoră. Noi suntem siguri că acest angajament puternic al cetățenilor din Republica Moldova va contribui la consolidarea nivelului înalt al serviciilor locale și în timp va asigura o mai bună planificare, un management mai bun și o mai bună gestionare a resurselor. Iar toate acestea împreună vor contribui la o calitate mai bună a mediului și vor asigura un mediu mai sănătos pentru generațiile următoare.”

”În anul 2019, când a fost lansat acest Program, ne-am pus scopul să investim în cetățeni fiindcă viitorul țării noastre este în primul rând în mâinile cetățenilor noștri. Astfel, în parteneriat cu societatea civilă am pornit calea de implementare a acestui program. Ne-am propus să muncim în parteneriat, autoritățile publice , societatea civilă și cetățenii, ca să soluționăm împreună problemele existente”, a precizat dna Valentina Pleșca.

În cuvântul său de salut, dna Olga Gorban, a venit cu un cuvânt de mulțumire către Uniunea Europeană și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei pentru suportul acordat privind îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor din întreaga Regiune de Dezvoltare Sud.

Primarul municipiului Cahul, dl. Nicolae Dandiș, a felicitat organizațiile societății civile și a subliniat faptul că ”cele mai prospere localități sunt acelea care au o societate civilă puternică, unde cetățenii sunt aproape de autorități”.

În partea a doua a ceremoniei, 18 organizații ale societății civile, care au fost beneficiare ale Programului de Granturi Locale, au primit trofee, ca semn de recunoștință în implicarea activă în abilitarea cetățenilor.

Grație suportului financiar al Uniunii Europene, cetățenii din Regiunea Sud au fost abilitați pentru a fi parte importantă a proceselor de dezvoltare locală și gestionare a investițiilor în domeniile de referință ale proiectului: apă și canalizare, managementul deșeurilor, eficiența energetică, mediu și schimbări climatice.”

Proiectul s-a implementat pe întreg teritoriul Regiunii de Dezvoltare Sud (raioanele Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia) în perioada octombrie 2019 - noiembrie 2021.

Înregistrarea video de la eveniment poate fi vizionată urmărind linkul: https://cutt.ly/ZTy01yB

Această activitate a fost realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în Regiunea de Sud este Asociația Obștească Centrul ”CONTACT-Cahul”, care implementează proiectul „Suport în abilitarea cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Sud” în raioanele Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia în perioada octombrie 2019 – noiembrie 2021.