Posibilități de dezvoltare profesională și joburi de la distanță pentru fetele și femeile din regiunea de nord! START celei de-a treia ediții a programului „Women in Online Work”



Fetele și femeile din regiunea de nord a țării au mai multe oportunități de a obține joburi bune și pe care să le desfășoare de la distanță, cu posibilități de dezvoltare profesională. La Bălți a avut loc lansarea celei de-a treia ediții a programului „Women in Online Work” (WOW). 60 de participante din regiunile Bălți, Glodeni, Fălești, Drochia, Sângerei, Râșcani, Florești, Edineț, Briceni și Ocnița își vor dezvolta abilitățile profesionale, pentru ca ulterior să presteze servicii în domeniul tehnologiilor informaționale fie activînd la distanță în cadrul unei companii, fie ca libere profesioniste. Programul se defășoară în cadrul proiectului Tekwill cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și al Suediei.

Fetele și femeile participante la program vor studia unul din cele 3 cursuri pe care inițiativa le pune la dispoziție. Este vorba despre Web Design, Software Testing și Social Media Management. Timp de trei luni, acestea vor cunoaște ultimele tedințe din domeniul tehnologiilor informaționale, care sunt cererile de pe piața muncii, vor fi ghidate pentru a-și pregăti un portofoliu profesional, cum să elaboreze un CV constistent, dar și cum să-și formuleze oferta de muncă pentru a obține contracte individuale. La fel, fetele și femeile vor fi ghidate de către mentori pentru a-și pregăti portofoliile și pentru a se înregistra pe paltforme internaționale, care oferă locuri de muncă la distanță și cu orar flexibil.

Ana Chirița, directoare, Proiecte Strategice, ATIC: „În prezent, foarte multe femei au ieșit din tipare și au demonstrat că pot obține succese remarcabile în domeniul TIC. Fiecare dintre noi este prezent în mediul online, iar platformele digitale ne ajută să înțelegem care este rolul tehnologiilor informaționale în societate și în domeniile cu impact în dezvoltare. Noi credem că un curs aprofundat în IT poate deschide mai multe uși și spre o independență pe care fetele și femeile o caută. Vorbim despre independența financiară, independența de a alege activitatea preferată, de a alege compania în care să muncești sau graficul de muncă. Sectorul IT este la mare căutare de specialiști calificați, indiferent de locul de trai și indiferent de activitatea profesională pe care au realizat-o anterior. Fiecare dintre voi poate alege un curs și dezvolta o nouă carieră, iar IT-ul este tocmai domeniul potrivit.”

Madelene Eichhorn, reprezentantă Ambasada Suediei în Republica Moldova: „Astăzi lansăm un proiect inedit, care sper să aibă nemijlocit acel efect „WOW” în regiunea de nord a Republicii Moldova. Acest program are scopul primordial de a inspira, de a încuraja și de a susține egalitatea de gen în domeniul IT. Acum câțiva ani, Ambasada Suediei și USAID și-au unit forțele pentru a explora și a dezvolta sectorul tech local și, bineînțeles, de a sprijini inițiativele TIC din Moldova. Sfera IT joacă un rol crucial în dezvoltarea altor sectoare importante pentru prosperitatea oricărei țări, inclusiv a Moldovei. Numărul femeilor angajate în sectorul IT rămâne semnificativ mai mic în comparație cu numărul bărbaților, doar 1 din 5 femei lucrează în IT. Astfel, prin intermediul acestui program dedicat, femeile din Moldova vor găsi diverse oportunități de învățare și angajare în sfera IT, noi perspective de creștere și stabilitate economică.”

Pe parcursul celor două ediții precendente, programul „Women in Online Work” a susținut femeile din regiunea de nord a țării să exploreze și să dobândească noi competențe digitale, să se bucure de noi programe educaționale, să cunoască alte femei profesioniste în domeniu și să facă schimb de idei și experiențe. Ulterior, multe dintre ele au reușit să obțină contracte individuale de muncă și să presteze servicii în calitate de liber-profesioniste.

Ina Iavorschi, participantă la ediția a II-a „Women in Online Work”: „Participarea la cea de-a doua ediție a programului a determinat cariera mea ulterioară. În prezent, datorită programului de dezvoltare a abilităților IT, muncesc la propriul startup din domeniul fintech, fiind responsabilă de componenta de business și de social media. Ofertele de job au început să apară imediat după ce am finalizat cursul, iar ulterior, am obținut mai multă experiență și am excelat în carieră. Îndemn toate fetele și femeile să participe la programe de dezvoltare a abilităților, indiferent de locul de trai, pentru că în era digitală, putem munci din orice colț al lumii.”

 În total, la cursurile gratuite de orientare profesională s-au înscris 330 de fete și femei din zona de nord a țării. După ce vor realiza sarcinile practice, vor fi selectate 60 dintre ele, câte 20 de participante pentru fiecare curs. Cele 3 cursuri vor avea o durată între 48 – 60 de ore și se vor desfășura timp de 3 luni.

Alina Malbaș, Tech Women Ambassadors: „Cei peste 10 ani de activitate profesională m-au făcut să înțeleg că IT-ul este un domeniu deosebit, fiind  și foarte interesant, și modern, și bine-plătit, care întotdeauna va oferi oportunități și joburi bune. Mă bucur să fiu ambasadoarea Tech Women și să contribui la încurajarea femeilor în alegerea unei profesii tech. Cred că de pe băncile școlii trebuie să studiem tehnologiile, sunt o mulțime de cursuri gratuite, conferințe, meetup-uri, webinare de la care ne putem inspira și, ulterior, înțelege care domeniu ne este mai apropiat.”

Până în prezent, 540 de fete și femei din țară au aflat despre posibilitățile lucrului online și platformele internaționale de lucru freelance în cadrul celor două ediții „Women in Online Work”, 80 dintre ele au studiat unul din cele trei cursuri din domeniul TIC, care le oferă posibilitatea de a lucra de acasă, iar 25 dintre ele și-au început o carieră în domeniul TIC.

Despre TEKWILL

Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.