Mai multe oportunități pentru studierea profesiilor viitorului. Din 1 septembrie, programul școlar va fi completat cu șase noi discipline opționale în cadrul „Tekwill în fiecare școală”



Un nou an școlar, noi oportunități de studiu pentru elevii din întreaga țară.

Începând cu 1 septembrie, aproximativ 20.000 de elevi vor avea posibilitatea să studieze profesiile viitorului, iar astfel vor face un pas important pentru a fi pregătiți de cerințele de pe piața muncii. În noul an academic, curricula școlară va fi completată cu 6 discipline opționale: Design Grafic, Programarea Algoritmilor C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Antreprenoriat, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile și Inteligența Artificială.

Completarea programului școlar cu noile cursuri vine după ce profesorii din cele 234 de școli au participat timp de 2 luni la un un program complex de dezvoltare continuă, iar acum sunt gata să predea elevilor profesiile viitorului.

Schimbările sunt o continuare a eforturilor depuse de proiectul „Tekwill în fiecare școală” care își propune transformarea educației din Republica Moldova, atât prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, cât și prin introducerea, în procesul de învățare din cadrul instituțiilor de învățământ, a noilor metodologii de predare.

Tatiana Alexeev, manageră a proiectului „Tekwill în fiecare școală”: „Proiectul „Tekwill în fiecare școală” își propune să formeze forța de muncă pregătită pentru provocările viitorului, de aceea, cursurile oferite în cadrul programului îi va ajuta pe elevii de azi să obțină abilități și competențe adaptate la necesitățile pieții muncii. Pentru atingerea obiectivelor setate, din noul an școlar, șase noi discipline opționale vor fi predate în mai multe școli. Le mulțumim tuturor învățătorilor că, în loc să se bucure de vacanța de vară meritată, au depus un efort enorm și au participat la sesiunile de formare, astfel încât să poată aduce elevilor lor, noi discipline revoluționare, precum sunt cursurile de „Aplicații mobile” sau „Inteligență artificială”. Suntem foarte mândri de performanțele atinse de profesori într-o perioadă atât de scurtă și de munca lor, care va facilita studierea profesiilor viitorului în școala în care predau.”

Profesorii care au participat la cursurile de formare spun că au reușit să deprindă tehnicile de predare care vor contribui la dezvoltarea gândirii critice, a creativității, a competențelor digitale și de comunicare interpersonală a elevilor.

Janna Diacova, profesoară de informatică, Liceul Teoretic „Liviu Damian”, orașul Râșcani: „Din toamnă, voi preda concomitent elevilor 3 discipline opționale: Programarea Algoritmilor, Dezvoltare Web și Design Grafic. Pentru mine, este prima experiență de predare a profesiilor viitorului în cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală”. Avem elevi care sunt foarte interesați de programare, alții de design grafic, dar cei mai mulți sunt curioși să participe la lecțiile de Dezvoltare Web. În plus, copiii sunt captivați de faptul că văd în același timp și rezultatul acțiunilor lor.”

Natalia Schițco, profesoară de informatică, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu Prim”, orașul Chișinău:În anul de studii care urmează, voi preda disciplina obțională „Aplicații Mobile” pentru elevii din clasa a 12-a. Este un curs inovativ, care prezintă interes în rândul tinerilor, pentru că ei utilizează în viața de zi cu zi aceste aplicații, respectiv sunt dublu curioși să le cunoască și să le construiască. Să nu uităm că reprezintă o profesie solicitată pe piața muncii, iar cererea este în creștere. Chiar dacă este un curs suficient de complex, îl vom parcurge încet, pentru a-i învăța pe elevi să înțeleagă cum funcționează fiecare comandă și fiecare buton.

Diana  Crihan, profesoară de informatică, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, orașul Bălți: „Voi preda cursul „Aplicații Mobile” pentru copiii de liceu. În prezent, elevii sunt implicați într-un șir de activități, descoperă tehnologiile și află cum pot pune în aplicare codurile pentru a obține rezultate. Cursul de mentorat a fost la nivel, chiar dacă uneori era complicat, dar mentorul  a avut grijă să se susțină și să ne ajute când am întâmpinat dificultăți.”

Disciplinele opționale vor putea fi accesate pe platforma tekwill.online și cuprinde 34 de lecții, care pot fi studiate timp de un an sau doi ani academici consecutivi. Cursurile includ resurse educaționale de tip text digital, lecții video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare și realizarea unui proiect final. Conținutul este disponibil în limba română, iar câteva deja și în limba rusă.

Despre „Tekwill în fiecare școală”

Dezvoltarea proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat și ale cetățenilor țării din Moldova sau diasporă (în cadrul campaniei de finanțare participativă a proiectului TwentyTu, a cărui start a fost dat în 2018), precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. De asemenea, proiectul este dezvoltat în colaborare cu Ministerului Educației și Cercetării. Pe termen lung, proiectul are misiunea de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.